Opgelet met deze berichtjes op Whatsapp: “Nieuwe vorm van oplichting”

Verschillende grootwarenhuisketens zoals Delhaize, Albert Heijn en Lidl waarschuwen voor een nieuwe vorm van oplichting. De jongste dagen circuleren berichtjes via Whatsapp die fikse waardebonnen beloven. “Open die berichten niet”, waarschuwen beveiligheidsexperts. “Het gaat om een nieuwe vorm van oplichting”.

mab

“Hey Delhaize geeft waardebonnen van 250 euro weg. Ik heb net de mijne gekregen. Claim er één hier zolang het nog kan”, zo luidt het bericht.

Wie zo’n bericht ziet verschijnen in de berichtenapp Whatsapp, mag vooral niet klikken op de link. Als je dat toch doet, dan wordt er malafide software of malware geïnstalleerd op je smartphone. Eens je die hebt geïnstalleerd, wordt het bericht doorgestuurd naar al je Whatsapp-contactpersonen.

De site die je via de link hebt geopend, lijkt sterk op de echte website van de supermarktketen. Daar moet je dan je gegevens invullen. Op die manier krijgen de criminelen al je persoonlijke gegevens te pakken.

Tot dusver doken deze vorm van phishing vooral op via e-mail, maar nu hebben criminelen dus ook de berichtenapp Whatsapp ontdekt.

Delhaize krijgt sinds het begin van de week enkele honderden vragen van ongeruste klanten, aldus woordvoerder Roel Dekelver. Het juridische departement en de IT-dienst van Delhaize bekijken het voorval.

Ook Supermarktketen Lidl heeft al verschillende klachten binnengekregen en ook andere warenhuisketens Albert Heijn waarschuwen voor deze nieuwe vorm van phishing. Zulke wedstrijden zal de warenhuisketen ook nooit via WhatsApp of sms voeren, maar via de officiële kanalen, aldus woordvoerster Sally Herygers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer