© Photo News

Topfavoriete maakt het waar in La Course: Van Vleuten wint op de Izoard

Annemiek van Vleuten heeft de eerste etappe van La Course op indrukwekkende wijze op haar naam geschreven. De Nederlandse versnelde op de Izoard, de zware slotklim, op 5 kilometer van de streep en bleef voorop. Lizzie Deignan eindigde als tweede. Zaterdag volgt het tweede deel van La Course, met een achtervolging in Marseille.

jtp, drps

De editie van La Course kreeg dit jaar een nieuwe bestemming, geen wedstrijd op de Champs d’Elysées, maar een verkorte versie van de etappe van Briançon naar Col d’Izoard, over 67 km en de finish vier km voor de top waar de heren donderdag eveneens finishen.

De wedstrijd werd geanimeerd door heel wat aanvallen in de beginfase, maar door het hoge tempo raakte niemand weg. Uieindelijk trok de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen halfweg koers in de aanval en sprokkelde ze zo’n 45 seconden bij elkaar.

Het peloton gunde haar niet meer en het was Boels-Dolmans dat de wedstrijd controleerde voor Megan Guarnier en Lizzie Deignan die hun zinnen op deze wedstrijd hadden gezet. De eenzame vluchter werd bij de lurven gevat aan de voet van de Izoard. Op de klim was het andermaal Boels-Dolmans dat de forcing voerde en het peloton dunde uit. Van Vleuten volgde gezwind en plaatste een aanval op zo’n vijf km van het eind, enkel Deignan, Borghini en Guarnier wisten in haar wiel te blijven.

“Echt wel afgezien”

Toen de Nederlandse op 4 km nog eens op de pedalen ging staan, hadden de anderen geen antwoord klaar en klom ze naar de zege. Aan de finish hield ze 43 seconden voorsprong over op Deignan en 1:23 op Borghini. De eerste twintig rensters in de uitslag, mits gearriveerd binnen vijf minuten, rijden zaterdag een achtervolging op het parcours van tijdrit in Marseille.

“Ongelooflijk”, sprak de Nederlandse na afloop, “dit is een koers die mooi op je palmares staat en het was heel bijzonder om hier te rijden. Het gebeurt niet vaak dat er zo veel mensen op het parcours staan om ons aan te vuren en het was een speciale ervaring. Het was lastig, want dit was een wedstrijd op grote hoogte en dat voel je. Ik wou de benen eens testen bergop. Toen ik een tweede keer aanviel, kon niemand volgen en pak ik de zege, maar ik heb echt wel afgezien.”

De top twintig van de klimkoers van vandaag plaatste zich voor de tijdrit van zaterdag over 22,5 kilometer in Marseille. Annemiek van Vleuten start als eerste, de nummers twee tot en met twintig proberen haar bij te halen. Wie het eerst over de finish komt, wint het klassement. Daarmee lijkt de wedstrijd op het concept van de Hammer Series, die vorige maand voor het eerst georganiseerd werden in Valkenburg.

© EPA

Uitslag:

1. Annemiek van Vleuten (Ned)

2. Lizzie Deignan-Armitstead +43”

3. Elisa Longo-Borghini +1’23”

4. Megan Guarnier +1’28”

5. Shara Gillow +1’33”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer