Direct naar artikelinhoud

Noord-Korea heeft (nog) niet geantwoord op voorstel gesprekken met Zuid-Korea

Archiefbeeld: Noord-Koreaanse president Kim Jong-unBeeld ap

Noord-Korea heeft niet geantwoord op het voorstel van Zuid-Korea om deel te nemen aan militaire gesprekken. Dat meldt Seoel, dat door de radiostilte van Pyongyang de hoop op de verlichting van de spanningen op het Koreaans schiereiland ziet slinken.

"We hebben nog geen antwoord gehad", aldus de woordvoerder van het ministerie van Defensie Moon Sang-Gyun, die toevoegt dat de voorbereidingen voor de gesprekken wel worden voortgezet in het geval Pyongyang toch nog zou ingaan op de uitnodiging.

Zuid-Korea heeft maandag voorgesteld om vandaag in het grensdorp Panmunjom met Noord-Korea gesprekken te voeren, die moeten bijdragen tot een de-escalatie van het conflict tussen de beide Korea's.

Het Rode Kruis heeft bovendien een ontmoeting gevraagd in een poging om de bijeenkomsten te hervatten tussen de Koreaanse families die sinds de oorlog (1950-53) gescheiden leven.

Moest het gesprek tussen beide Korea's toch nog plaatsvinden, dan zou het om de eerste officiële inter-Koreaanse ontmoeting gaan sinds december 2015. Sindsdien voerde Noord-Korea zijn vierde en vijfde nucleaire test uit, en begin deze maand lanceerde Pyongyang voor het eerst met succes een intercontinentale raket.

De vorige Zuid-Koreaanse president Park Guen-Hye weigerde de dialoog aan te gaan met Pyongyang zolang die geen concrete stappen zette in verband met een denuclearisering. De nieuwe president Moon Jae-in wordt gezien als meer open voor een dialoog.

De uitgestoken hand van Seoel komt er op een moment dat de Verenigde Staten met China op de Verenigde Naties onderhandelt over een nieuwe resolutie rond sancties tegen Pyongyang in verband met de laatste rakettest. Die sancties zouden kunnen bestaan uit een embargo op brandstof, een verbod op Noord-Koreaanse schepen in internationale havens of extra handelsrestricties.