Direct naar artikelinhoud
Namen

Foorkramers en "veganisten" op de vuist na opmerking over pony's: "Niet beschaamd?"

Foorkramers en "veganisten" op de vuist na opmerking over pony's: "Niet beschaamd?"
Beeld thinkstock

Hommeles op de kermis van Namen afgelopen weekend. Foorkramers en bezoekers gingen er met elkaar op de vuist na een opmerking over de inzet van pony's als kermisattractie. Dat meldt La Dernière Heure op haar website.

Een bezoeker had naar verluidt aan de uitbater van het kermiskraam gevraagd of hij niet beschaamd was dat hij de dieren urenlang rondjes laat ronddraaien. Die opmerking schoot bij de foorkramer in het verkeerde keelgat, waarop hij samen met collega's de kermisganger aanviel. Pogingen om de vechtersbazen uit elkaar te halen, mislukten. Een 15-tal personen raakte betrokken bij het gevecht. De bezoeker kreeg rake klappen en hield aan de aanvaring een gebroken arm, een hersenschudding en een gapende hoofdwonde over.

De foorkramers hebben bij de politie een klacht ingediend tegen de groep van vijf kermisgangers, meldt La Dernière Heure. Nog volgens de Franstalige nieuwswebsite waren de bezoekers veganisten.

Foorkramer Patrick De Corte springt in de bres voor zijn collega's. "Ieder jaar krijgen zij dezelfde opmerkingen naar het hoofd geslingerd. Mijn collega's zijn verdrietig, gedemoraliseerd en boos door de kritiek. Hun beroep is hun passie en ze houden van de dieren. Ik begrijp dat ze na de zoveelste commentaar uit hun sloffen kunnen schieten. Dat is toch normaal?" De Corte wijst er nog op dat ritten met pony's niet verboden zijn op kermissen totdat het tegendeel bewezen is.

"Ethische bezwaren"

Momenteel wordt het welzijn van paarden en pony's op kermissen geregeld via een Koninklijk Besluit uit 2013. Daarin wordt een reeks voorwaarden voorzien waaraan de carroussels met pony's moesten voldoen. Die voorwaarden werden destijds opgesteld door GAIA, Animaux en Péril en de Blauwe Wereldketen, in overleg met de foorkramers en de bevoegde minister. "In de praktijk worden de wettelijke normen echter nauwelijks gecontroleerd", zegt Ann De Greef van GAIA. "Bovendien blijven er ethische bezwaren om de dieren urenlang rondjes te laten draaien in een lawaaierige omgeving."

Tot op heden is het aan de verschillende gemeenten om al dan niet een verbod op kermispony's uit te vaardigen. In Vlaanderen en Wallonië is er al een verbod op kermispony's in Gent, Antwerpen, Bredene, Leuven en Waterloo. De Brusselse regering verbiedt kermispony's vanaf 1 januari 2019.

In de praktijk worden de wettelijke normen nauwelijks gecontroleerd
Ann De Greef (GAIA)