Jasmien est Party: “Weinig steden doen Sint-Truiden na”

Deze zomervakantie gaat feestreporter Jasmien wekelijks op stap in Limburg. Stop nummer vier is de hoofdstad van Haspengouw, Sint-Truiden. De stad heeft zich de voorbije jaren op de kaart gezet als een attractieve stad die levenskwaliteit en innovatie wil uitblinken, maar straalt dat ook door in hun party scene? Onze feestreporter ging op ontdekking in ‘Sintruin’.

Het is woensdagavond maar in Sint-Truiden wachten ze niet tot het weekend om uit te gaan. Mijn laatste feestervaring in de Haspengouwse hoofdstad, enkele maanden geleden, was niet zo positief, maar ik ben bereid om Sint-Truiden een tweede kans te geven. Op aanraden van enkele Truienaren is woensdagavond de uitgelezen kans om dit (hopelijk) goed te maken.

Jeugdhuis EXPO

Jeugdhuis EXPO opende zo’n twee jaar geleden zijn deuren. Het jeugdhuis is meer dan alleen een plek waar jongeren na school kunnen ontspannen. Het is ook een cultuurhuis waar optredens en evenementen worden georganiseerd. Op warme zomeravonden opent het jeugdhuis op woensdag ook zijn terras en dat geeft een gezellig tafereel. De muziek die er wordt gespeeld lijkt op de lijst van De Afrekening van Studio Brussel, maar lokale DJ held Piet Haven durft ook al eens te experimenteren met house en disco op vinyl. Jeugdhuizen richten zich op jongeren en dat wil zeggen dat de drank goedkoop is. In jeugdhuis EXPO is dat niet anders. Een pintje kost er €1,50 en op woensdagavond kan je er ook genieten van een glaasje sangria aan €2. Ik kan hier gerust de hele avond blijven hangen, maar verderop in het centrum klinken nog leuke beats en ik ben benieuwd wat er vanavond nog meer in Sint-Truiden te beleven valt.

Inkom: gratis

Dresscode: casual-hip

Midweekfeesten - Terrazza Edition

Na vele succesvolle jaren vonden de organisatoren van de Midweekfeesten dat het tijd was om hun concept in een nieuw jasje te steken. Deze zomer wordt het terras van ’t Nieuwscafé omgebouwd tot een outdoor loungeclub. Tien woensdagen lang kan je hier tijdens de zomermaanden komen dansen en genieten van een glaasje bubbels, gin of een pintje. Deze editie, gehost door Play’house, is een groot succes. Het terras staat helemaal vol en ik geraak door de drukte niet tot aan het podium.

De aanwezigen hebben duidelijk hun best gedaan om er vanavond op hun paasbest uit te zien. Er wordt ook heel wat gepronkt want elke 10 minuten wordt er wel een fles besteld. Ik twijfel even om mee te doen met het lichte decadente sfeertje dat er heerst, maar ik vrees dat ze bij Het Belang van Limburg dan niet zo blij gaan zijn met de rekening. Ik hou het vanavond dan maar bij een Somersby, aan €4. Om middernacht komt het feest op zijn einde, maar het volk is vanaf dan welkom op de afterparty.

Inkom: Gratis

Dresscode: summer chic

’t Nieuwscafe

Ver moet ik niet wandelen om de afterparty bij te wonen, want deze gaat door binnen in ’t Nieuwscafé. Het Truiens DJ duo Jay Leenen en Didier Missotten zijn bezig aan hun laatste set onder de pseudoniem Fake That. De set bevat vooral house en techno, maar af en toe zit er ook een oldschool disco nummer tussen zoals Prince met Sheila E. Het volk kan deze mix van muziekgenres duidelijk smaken en er wordt uitbundig gedanst. Meer en meer mensen willen de afterparty bijwonen en na een tijdje is het in ’t Nieuwscafé echt wel over de koppen lopen. Op een bepaald moment is het zelfs zo druk dat ik bijna niet meer tot aan het toilet geraak. Ik amuseer mij echt wel in ‘t Nieuwscafé, maar de drukte wordt mij uiteindelijk te veel. Ik besluit om verder te gaan.

Inkom: gratis

Dresscode: casual chic

Cohibar

Een beetje verderop in de straat van ’t Nieuwscafé ligt Cohibar. Deze bar lijkt een populaire plek onder de Truiense jongeren, want het volk staat tot buiten aan te schuiven om mee te doen met het stevige feestje dat binnen gaande is. Na een kwartier aanschuiven en nummers als ‘Kind van de duivel’ en ‘Despacito’ te horen, heb ik echt geen zin meer om nog langer te wachten om ook binnen te geraken. De populaire feestplaatsen in Sint-Truiden zijn mij te rumoerig geworden. Ik sluit mijn avond toch op een gezellige manier af en ik ga nog een laatste cocktail drinken in Barza.

Ik ben blij dat ik Sint-Truiden vanavond een tweede kans heb gegeven. De zomer is de Haspengouwse hoofdstad op feestvlak duidelijk beter gezind. De Midweekfeesten zijn een groot succes en zelfs mensen van buiten Sint-Truiden zakken af naar de stad om erbij te zijn. Het enige minpuntje aan de avond is dat je je vanaf twaalf uur op elke populaire danslocatie in Sint-Truiden als sardientjes in een blik voelt. Weinig steden doen Sint-Truiden na wat zij op een woensdag verwezenlijken, daarom krijgt de stad van mij een halve punt extra en eindigt het op een mooie 8/10.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer