Welke films mag je niet missen deze zomer?

U vraagt: “Ik zit bij tropische temperaturen liever in een koele bioscoopzaal dan aan een zwembad. Waar kan ik deze zomer heen voor een toffe film?”

Geert Neyt

Wie deze vakantie een beker popcorn verkiest boven een ijsgekoelde mojito heeft de keuze uit een heleboel nieuwe films. En dat de zomer niet gelijk hoeft te staan met hersendodend spul als Transformers : The Last Knight of badpakkenspecial Baywatch, bewijst onderstaand lijstje. Netjes opgedeeld in kloeke blockbusters, kleine, fijne filmpjes en cinema voor de meerwaardezoeker.

BLOCKBUSTERS

1. CARS 3

In de zalen vanaf: 26 juli

Niet helemaal politiek correct misschien om je kinderen mee te nemen naar deze ode aan luchtvervuilende racemonsters . En toegegeven, die tweede Cars-film stonk een beetje, en niet alleen naar verbrande benzine en verschroeid rubber .

Mààr de opwindende trailer van dit derde Cars-avontuur belooft veel goeds en animatiereus Pixar heeft na een dipje de lat met Inside Out weer heel hoog gelegd. En, hell, je kan toch samen met je koters naar de bioscoop FIETSEN, toch?

2. ATOMIC BLONDE

in de zalen vanaf: 16 augustus

Voor wie na Wonder Woman nog méér atletische vrouwen mannelijk gespuis tot pulp wil zien meppen, moet zeker deze prima actieprent meepikken. Charlize Theron kruipt in de huid van een soort Jane Bond, een MI6-agente die een top secret-missie tot een goed einde moet brengen.

Theron, die in de laatste Mad Max-film al bewees dat een portie woeste actie echt haar ding is, knokt zich een weg door het Berlijnse criminele milieu om een contraspionagenetwerk op te rollen. Met als leuke bonus een soundtrack vol bombastische eighties-hits en een Oost-Duitse look van net voor de val van de Muur.

3. SPIDER MAN: HOMECOMING

In de zalen vanaf: 19 juli

Het schijnt dat Tom Holland, de onbekende 21-jarige Britse acteur die zich voor de eerste keer in de rood-en-blauwe spandex onesie mag hijsen, de kriebels krijgt van echte spinnen. Maakt niet uit, volgens mensen die het kunnen weten is Holland de beste Spidey ooit en zien we voor onze ogen een ster geboren worden.

Voor het eerst is Spider Man ook meer een 15-jarige, onzekere teenager met een boontje voor een medeleerlinge op zijn high school dan een onoverwinnelijke superheld. Wat van deze aflevering een ongewone en charmante mix maakt van wervelende stripverhaalactie en frisse tienerkomedie.

4. DUNKIRK

In de zalen vanaf: 19 juli

De slag om Duinkerken blijft Hollywood fascineren. Maar hopelijk is dit oorlogsepos meer Saving Private Ryan dan De Langste Dag. De film herschept tot in de details Operation Dynamo, de wanhoopsmissie in de Tweede Wereldoorlog van de geallieerden om te ontsnappen vanop het omsingelde strand van Duinkerken. Daarvoor werden krachten noch geld gespaard: de oorlogsschepen en vliegtuigen zijn écht. De actie wordt gevolgd vanuit drie individuele verhalen op het land, op zee en in de lucht.

Regisseur is Christopher Nolan, die met Memento, The Dark Knight en Inception deze eeuw al drie regelrechte classics bij elkaar filmde. Volgens wie hem al zag, voegt hij er hiermee nog een vierde aan toe.

KLEIN EN FIJN

5. THE BIG SICK

In de zalen vanaf: 9 augustus

De coma-komedie van het jaar, juicht het blad Rolling Stone, dat de film nu al tipt voor de oscars. Kumail is een Pakistaanse stand-up comedian die een relatie begint met een Amerikaanse would be-therapeute. Knap lastig als je zelf nog vasthangt aan je oude moslimgebruiken en je ouders zweren bij een gearrangeerd huwelijk met een keurige moslima. En dat is nog maar het begin. Dan wordt je liefje ook nog eens heel erg ziek waardoor ze in een coma belandt én moet je ook plots omgaan met hààr excentrieke Amerikaanse ouders.

The Big Sick oogstte veel lof op het prestigieuze Sundancefestival voor de originele mix van een lach en een traan. Extra leuk is dat de twee hoofdrolspelers zelf het scenario schreven en daarvoor uitgebreid putten uit hun eigen hilarische relatie. Date movie van de zomer.

6. GIFTED

In de zalen vanaf: nu

Persoonlijk vinden wij 500 Days of Summer de meest hartveroverende romantische komedie van deze eeuw. En meteen ook de meest onbekende.

Soit, als de maker van die film, de nobele onbekende Marc Webb, nu een nieuwe film heeft gemaakt, gaan wij rechtop zitten. In Gifted vertolkt Chris Evans (ook wel gekend als superheld Captain America) een alleenstaande man die in zijn eentje zijn achtjarig nichtje opvoedt. Als zijn eigen moeder merkt dat het meisje een wiskundig genie is, probeert ze de voogdij te verkrijgen over het kind.

Toegegeven, het klinkt allemaal heel tranerig en clichématig, maar de maker van een pareltje als 500 Days of Summer krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel.

VOOR DE MEERWAARDEZOEKER

7. BABY DRIVER

In de zalen vanaf: 2 augustus

Klik je vast voor misschien wel de meest opwindende filmrit van de zomer. Baby werkt als coole chauffeur voor bad guys (denk aan klasbakken als Kevin Spacey en Jamie Foxx) die overvallen plegen. Doet dat denken aan de Ryan Gosling-figuur uit Drive? Mag, maar regisseur Edgar Wright wil met zijn film toch vooral een hommage brengen aan hold-up movie klassiekers als Point Break, Heat en Reservoir Dogs.

De originele insteek is dat het hoofdpersonage geteisterd wordt door hevige tinnitus en dat gekmakende gepiep alleen kan overstemmen door zijn oortjes aan te sluiten en muziek door zijn hoofd te laten galmen.

Regisseur Edgar Wright (die al verbaasde met Shaun of the Dead, de meest originele zombiefilm ever) choreografeert de actiescenes in de auto naadloos op muziek van Queen, Young MC, Martha and the Vandellas, Simon & Garfunkel en zelfs “Radar Love” van Golden Earring.

8. VALERIAN AND THE CITY OF A THOUSAND PLANETS

In de zalen vanaf: 26 juli

Een bewerking van een veelgeprezen en fantasierijke striproman in het sciencefictiongenre. Een man en een vrouw moeten de intergalactische vrede bewaren in een hyper-gevanceerde stad.

Maker van de film is de Fransman Luc Besson, die eerder al het genre verkende in “The Fifth Element”. Opnieuw schept hij een wereld zoals je er nog nooit een gezien hebt, vol excentrieke wezens en futuristische visuals.

AL EVEN IN DE ZALEN

Niet meer nagelnieuw maar zeker de moeite om nog mee te pikken:

- WAR FOR THE PLANET OF THE APES, de zoveelste en misschien wel meest intelligente film uit de langlopende actiereeks, deze keer met bavianen en chimpansees die dankzij verbluffende computereffecten meer emoties losweken dan de menselijke personages.

- WONDER WOMAN: nog meer eersteklas-actie met ex-miss Israel Gal Gadot die als een opwindende amazone met een dodelijke lassoworp in de polsen over het rokend puin van de WO1-loopgraven walst. De eerste superheldenprent die ook door feministen zal worden gesmaakt.

- IT COMES AT NIGHT: nergens valt beter te griezelen deze zomer dan met deze bloedstollende horrorprent waarin een gezin zich in een dichtgetimmerd en afgegrendeld houten huis in het bos probeert af te schermen voor een niet nader bepaalde plaag die huishoudt in de buitenwereld. Als ze een moeder en kind op de vlucht binnenlaten omdat ze voedsel mee hebben, is dat niet zo’n goed idee...

- L’AMANT DOUBLE: Een hekel aan superhelden in onnozele pakjes, lawaaierige actie of louter entertainment? Probeer dan eens deze fijnzinnige erotische thriller met onze eigen Waalse Jeremy Renier in een verbluffende dubbelrol. Hij is een psychiater die iets begint met een bloedmooie patiënte, maar die valt ook op zijn tweelingbroer. Gemaakt door de Franse veelfilmer François Ozon. Seks en provocatie à la française blijft altijd toch net iets gedurfder en stijlvoller dan de Hollywood-variant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen