Brand Muizenberg: "Blussen kan tot 2 weken duren", instortingsgevaar in mergelgrotten

De bluswerken voor de omvangrijke hooibrand in de mergelgrotten aan de Muizenberg in Kanne bij Riemst kunnen nog lang duren. Instortingsgevaar bemoeilijkt de bluswerkzaamheden. Donderdagavond werd de brand in de hooiopslagplaats opgemerkt. Er is een vijftal brandhaarden ontdekt en daarom zijn er sterke vermoedens van kwaad opzet. Twee verdachten die werden opgepakt, werden ondertussen weer vrijgelaten.

LEES OOK: Hooibrand in de grotten van de Muizenberg in Kanne

De bluswerken zijn moeilijk voor de brandweer, want de vuurhaarden bevonden zich op een diepte van enkele tientallen meters. Vrijdag kwam de Civiele Bescherming ter plaatse met twee minigraafmachines om het hooi uit elkaar te trekken zodat alles geblust kan worden.Vrijdagnamiddag bleek dat de hitte de mergelgangen aantast waardoor kleine stukken mergel afbrokkelen en naar beneden vallen. Dat bemoeilijkt uiteraard de taak voor de hulpdiensten, waarna overleg met experten plaatsvond.

De Muizenberg is tijdelijk afgesloten voor het verkeer, zodat de hulpdiensten probleemloos hun werk kunnen doen. De gemeente doet ook een oproep om de omgeving te vermijden.

Rookhinder

© Eddy Vandoren

Een landbouwer gebruikt de grotten in de Muizenberg als opslagplaats en als stalling voor zijn koeien. De dieren bleven ongedeerd, maar het blussen van het brandend hooi is dus moeilijk voor de hulpdiensten. De brand ging bovendien gepaard met veel rookontwikkeling. De rookpluimen zochten zich via de verschillende gangen een uitweg. Zo ondervond ook Maastricht aan Nederlandse zijde hinder. De rook is niet giftig, maar natuurlijk ook niet goed voor de gezondheid. Tussen de Belgische politie en het parket van Limburg zijn afspraken gemaakt met de Nederlandse officier van justitie en de politie in Nederland, omdat de feiten zich eigenlijk afspelen op Nederlands grondgebied. Eenmaal men zich in de mergelgrotten begeeft, bevindt men zich in Nederland.

De bluswerken hebben ook gevolgen voor de druk van het leidingwater. Dat maakte de gemeente Riemst vrijdag bekend. Om het ongemak van minder druk op het leidingwater tot een minimum te beperken, werken alle nodige diensten aan een oplossing.

Overleg

De brandweerofficieren van Maastricht, Lanaken en Bilzen, de civiele bescherming zitten momenteel samen met enkele grottendeskundigen om de stabiliteit van de grotten te bespreken. Er werd vastgesteld dat er op meerdere plekken kleinere mergelbrokken uit de gewelven zijn gevallen, en op een enkele plek in de groeve is door de hitte zelfs een wand van zowat 10 meter op 10 ingestort.

Bij het naburige Château Neercanne hangt er rook in de grottenzalen, en dus kan er daar voorlopig niet gefeest worden. Uitbater Peter Harkema vreest zelfs dat de bluswerken twee weken kunnen duren en dat de schade dus serieus zal oplopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer