Man die aanslag wou plegen in Duitsland, is opgepakt

In het oosten van Duitsland heeft de politie een man opgepakt die van plan geweest zou zijn om een aanslag te plegen. Er zijn ook explosieven in beslag genomen. Volgens de politie was er een aanslag gepland tijdens een stadsfestival in Eisenhüttenstadt.

Het gaat om een man van 27 jaar die volgens het persbureau DPA sympathie zou hebben voor salafistische extremisten. De man werd opgepakt tijdens een inval van speciale politie-eenheden. Bij onderzoek van zijn flat zouden explosieven evenals propagandamateriaal van de terreurgroep IS zijn aangetroffen.

Volgens Dietmar Woidke (SPD), de minister-president van de oostelijke deelstaat Brandenburg, zou de man van plan geweest zijn om een terreuraanslag te plegen, mogelijk tijdens een stadsfestival in zijn woonplaats Eisenhüttenstadt. Dat festival vind plaats tussen 26 en 28 augustus. De verdachte zou een Duitser zijn die zich onlangs "bekeerd" had tot de islam.

Eisenhüttenstadt telt 30.000 inwoners en ligt vlakbij de grens met Polen. In de stad is ook een belangrijk opvangcentrum voor vluchtelingen gevestigd, maar de man is van Duitse afkomst en zou daar niet mee te maken gehad hebben. Dat is wellicht niet toevallig, want IS wil wel vaker via aanslagen terreur in verband brengen met vluchtelingen, al zijn de daders wel erg vaak lokaal. 

Volgens de inlichtingendiensten zijn er ongeveer 8.650 salafisten in Duitsland, een bijzonder conservatieve stroming binnen de islam. Dat zijn niet allemaal potentiële terroristen, maar meer dan 50 onder hen worden als mogelijk gewelddadig en als gevaarlijk beschouwd.

Enkele dagen geleden zijn er in het noorden van Duitsland drie vermoedelijke terroristen opgepakt bij huiszoekingen. Eén van hen zou van plan geweest zijn om een aanslag te plegen tegen een tempel van de sikh-gemeenschap in Essen. 

Schaduw van terreur over Duitsland

Deze zomer is Duitsland al een paar keer opgeschrikt door brutale terreurdaden. In juli viel een islamitische terrorist met een bijl toeristen uit Hongkong aan op een trein nabij Würzburg in de deelstaat Beieren. Bij een aanslag tegen een muziekfestival in Ansbach, ook in Beieren, werden 20 mensen gewond toen een asielzoeker zichzelf opblies. Kort daarop werd een vrouw in Reutlingen op straat vermoord door een man met een machete. Een jonge Duitser van Iraanse afkomst schoot in München dan nog eens negen mensen dood in een winkelcentrum. Die twee laatste aanslagen zouden evenwel niet in verband met terreur gebracht worden.

De veiligheidsmaatregelen in Duitsland zijn daarom fors verhoogd, vooral dan die rond het jaarlijkse Oktoberfest in München. Daar worden zes miljoen bezoekers verwacht uit de hele wereld. Rugzakken zijn dit jaar verboden en er zijn scherpe controles vooraleer iemand het festivalterrein kan betreden.

Meest gelezen