Vrees voor 173 getrainde ISIS-strijders die naar Europa reizen om aanslag te plegen

© BELGAIMAGE

Nu het kalifaat langzaam maar zeker lijkt te vallen, vreest Interpol dat heel wat getrainde terroristen naar Europa zullen reizen om wraak te nemen door een aanslag te plegen. De internationale politieorganisatie heeft daarom een lijst verspreid met 173 verdachte strijders van terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

Guy Stevens

De strijd tegen ISIS woedt in alle hevigheid en krijgt de steun van heel veel Europese landen. Net daarom wordt er bij Interpol rekening mee gehouden dat getrainde ISIS-strijders in hun eentje naar landen als Frankrijk trekken om er aanslagen te plegen uit wraak.

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er al strijders aan hun reis naar Europa vertrokken zijn, benadrukt Interpol bij The Guardian, dat een lijst met 173 ISIS-terroristen bemachtigde die wereldwijd in alle geheim verspreid werd. De internationale organisatie roept wel op om overal een oogje in het zeil te houden.

De lijst werd op 27 mei verspreid en omschrijft de individuen erop als “mensen die mogelijk getraind zijn om geïmproviseerde explosieven te bouwen en ideaal te positioneren om zoveel mogelijk doden en gewonden te maken. We geloven dat ze internationaal reizen om deel te nemen aan terroristische activiteiten.” De namen van de verdachten staan erop, net als de datum waarop ze ingelijfd werden door ISIS, hun laatste bekende verblijfplaats, de moskee waar ze gingen bidden, de naam van hun moeder en foto’s.

Intelligentiediensten uit de hele wereld werkten samen om de lijst samen te stellen, blijkt uit een nota die Italiaanse media op de kop tikten. “De mensen zijn geïdentificeerd als potentiële zelfmoordterroristen aan de hand van zaken die gevonden werden in schuilplaatsen van ISIS. Daar werden duidelijke aanwijzingen gevonden van individuen die gewillig staan tegenover een aanslag.”

Interpol vraagt de lidstaten of ze informatie kunnen geven over de personen op de lijst en of ze willen nagaan of deze personen via hun grenzen zijn gepasseerd. Interpol wil ook alles weten over hun mogelijke gerechtelijke antecendenten, biometrische gegevens, paspoortnummers, activiteiten op sociale media of een overzicht van de reizen die ze recentelijk hebben gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen