Rihanna, Róisín en co: 5 niet te missen grote namen op Pukkelpop

Kiewit bij Hasselt wordt de komende dagen weer het walhalla voor de liefhebber van alternatieve muziek. Naast een hele reeks nieuwe namen, staan er ook enkele grote kleppers op de affiche van Pukkelpop. Een selectie van vijf namen.

Rihanna (donderdag/ Main Stage/ 22.40-00.10u)

Rihanna zou eerst op 21 juli naar Werchter Boutique komen, maar uiteindelijk werd haar optreden verplaatst naar het terrein van Pukkelpop, waar ze nu op donderdag headliner is.

Een bizarre keuze? Niet volgens organisator Chokri Mahassine die vindt dat "de spannendste dingen momenteel in de hiphop, pop en r&b" gebeuren.

Het is sowieso uitkijken naar hoe Rihanna het er vanaf zal brengen op het hoofdpodium. De recensies over de optredens van haar Anti World Tour zijn immers gemengd. Hits als "Diamonds" en "Umbrella" passeren blijkbaar vaak in ingekorte versies de revue. En ook over haar vocale prestaties zijn de meningen verdeeld. Toch zijn er ook lovende commentaren voor haar performance, podiumprésence en de vaart die er in haar set zit. Benieuwd in welke richting de balans donderdag in Kiewit overhelt.

Bloc Party (donderdag/ Marquee/ 00.00-01.00u)

Bloc Party is sinds midden de jaren 2000 een grote naam in de indiewereld. Frontman Kele Okereke en co lieten alternatieve hits als "Flux", "Two more years", "Hunting for witches" en "One more chance" op de wereld los. Okereke focuste zich daarna enkele jaren op zijn soloproject en in 2012 maakte de band een doorstart.

Begin dit jaar bracht de band een nieuw album uit. "Hymns" is de vijfde langspeler van de Britten, de eerste ook met de nieuwe, erg getalenteerde, drumster Louise Bartle en bassist Justin Harris. 

Wie wil weten of de magie van de hoogdagen er nog steeds is, zakt donderdagnacht dus best nog even naar de Marquee af.

Róisín Murphy (vrijdag/ Marquee/ 21.40-22.40u)

De Ierse zangeres Róisín Murphy begon haar carrière als frontvrouw van Moloko, maar heeft daarna ook een succesvolle solocarrière uitgebouwd met albums als "Overpowered" en "Ruby blue".

Op haar jongste albums "Hairless toys" en "Take her up to Monto" komt ze nog extravaganter en experimenteler uit de hoek. Haar live-shows zijn een ware ervaring, want Murphy kijkt niet op een bizarre kledingwissel meer of minder tijdens de show. En ook vocaal blijft het genieten.

Wie echter op een best of van Moloko rekent, keert vermoedelijk van een kale reis terug, want la Murphy volgt de jongste jaren vooral haar eigen, grillige muzikale pad. "Sing it back" en "The time is now" laat u dus best thuis zelf nog eens door de boxen knallen.

Sven Michiels - Photography

LCD Soundsystem (zaterdag/ Main Stage/ 21.20-22.50u)

Vijf jaar geleden zette James Murphy een (voorlopig) punt achter LCD Soundsystem. Toen liet hij echter al uitschijnen dat het einde niet definitief hoefde te zijn.

Eind vorig jaar kwam er er een nieuwe single uit: "Christmas will break your heart" en later dit jaar komt er ook een nieuwe plaat uit, maar eerst staat de band zaterdag op de Main Stage van Pukkelpop.

Meteen na LCD Soundsystem is het in Dance Hall trouwens de beurt aan Soulwax, de Belgische band die zeer goed bevriend zijn met James Murphy en co. Wat zij op Pukkelpop gaan brengen, is voorlopig nog een goed bewaard geheim. Vorig jaar kregen de Dewaele-broers als curatoren carte blanche om voor de openingsavond van Pukkelpop het programma van de Dance Hall samen te stellen. LCD Soundsystem en Soulwax: twee niet te missen namen dus voor uw parcours op zaterdag.

Oscar and the Wolf (zaterdag/ Main Stage/ 23.45-01.00u)

Op de Main Stage van Pukkelpop staan, het was al een lang een grote droom van Max Colombie en zaterdag komt die droom eindelijk uit. Oscar and the Wolf mag Pukkelpop afsluiten voor een volle wei.

De nieuwe single "The game" onder de arm, een speciaal voor deze zomer voorbereide set met nog een aantal nieuwe nummers in en debuut "Entity" waar nog steeds op geteerd wordt, lijkt het geslaagde recept om de Pukkelpopgangers even hard uit de bol te laten gaan als de fans die er vorige herfst in het Sportpaleis bij waren. Vuurwerk gegarandeerd op zaterdagavond, zowel op als achter het podium. 

Sven Michiels - Photography

Deredactie.be op Pukkelpop

Deredactie.be volgt Pukkelpop op de voet. Op Twitter: @RedactieKirsten (donderdag, vrijdag en zaterdag), @DeRedactiePj (donderdag, vrijdag en zaterdag), @DeRedactieEllen (donderdag en vrijdag) en @DeRedactieJoris (zaterdag).

Meest gelezen