Direct naar artikelinhoud

Moskou en Syrische rebellen sluiten akkoord over beveiligen enclave Oost-Ghouta

Moskou en Syrische rebellen sluiten akkoord over beveiligen enclave Oost-Ghouta
Beeld afp

De Russische autoriteiten hebben een akkoord gesloten met de Syrische rebellen over de beveiliging van de enclave van Oost-Ghouta in Syrië. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd tijdens de vredesgesprekken in Caïro. Enkele uren later kondigde het Syrische leger "vanaf het middaguur" (11 uur onze tijd) het stopzetten van de vijandelijkheden in de "zones" van Oost-Ghouta aan, zo meldde het agentschap Sana.

"Er werden akkoorden ondertekend over de toepassing van een de-escalatiezone in de enclave van Oost-Ghouta", verklaarde het ministerie in een mededeling. "Ze zijn het resultaat van de besprekingen in Caïro tussen Russische leidinggevenden en gematigde oppositieleden", werd verduidelijkt.

Grenzen
Volgens het ministerie werden de grenzen vastgelegd van de zone die beveiligd zal worden, en de plaatsen waar troepen opgesteld zullen worden die de naleving van het staakt-het-vuren moeten garanderen.

Er werd ook een overeenstemming bereikt over routes voor het transport van humanitaire hulp aan de bevolking en het vrije verkeer van de bewoners. "Een eerste konvooi met humanitaire hulp en de evacuatie van de meest ernstig gewonde patiënten zijn gepland voor de komende dagen", voegde het ministerie toe.

Begin juli vonden in het Kazachse Astana multilaterale gesprekken plaats, maar die leidden niet tot het beveiligen van verschillende zones om zo tot een duurzame wapenstilstand in Syrië te komen. Er werd gedacht aan de inzet van vredestroepen voor vier zones in de regio van Idlib, de provincie Homs, de enclave Oost-Ghouta en het zuiden van het land.

330.000 doden
Volgens Moskou staat de laatste week van augustus een nieuwe vergadering in Astana op de agenda, met de rebellen en Turkse en Iraanse vertegenwoordigers. Sinds het begin van het conflict in Syrië zijn al meer dan 330.000 mensen omgekomen.