Premier Michel probeert plooien glad te strijken

© ISOPIX

Premier Charles Michel en de vicepremiers zitten op dit moment opnieuw rond de tafel in Hertoginnedal om zich verder over de begroting te buigen. Sinds zaterdag probeert de premier opnieuw de plooien glad te strijken, nadat er tussen de regeringspartners onenigheid was ontstaan over een heffing op de effectenrekeningen.

wver

Zaterdag viel te horen dat Open Vld dwars lag over die taks. Die werd eerder deze week naar voren geschoven als alternatief voor de meerwaardeheffing. CD&V wil zo’n meerwaardeheffing al langer invoeren in het kader van de rechtvaardige fiscaliteit, maar Open Vld en N-VA willen daar niet van weten.

Het kernkabinet zat zaterdagnamiddag even samen. Nadien organiseerde de premier opnieuw bilaterale gesprekken met zijn vicepremiers en gingen technische werkgroepen verder aan de slag. Sinds 17.30 uur zit het kernkabinet opnieuw samen. Het is afwachten of premier Michel een soort vergelijk heeft uitgedokterd waar iedereen mee aan de slag kan of wil gaan.

© BELGA

Hervorming vennootschapsbelasting

Eerder deze week klonken even erg optimistische geluiden om dit weekend al de landing in te zetten. Gezien het vele werk dat op tafel ligt, mochten daarvoor geen obstakels op de weg liggen. Het gaat immers niet alleen om de begroting, maar ook om bijvoorbeeld de hervorming van de vennootschapsbelasting, de rechtvaardige fiscaliteit en maatregelen rond werk en de strijd tegen armoede, waarover thematische ministerraden waren gepland.

Afwachten of de partijen deze week of volgend weekend tot een vergelijk komen, over alle details dan wel over de grote principes. Formeel moet de begroting voor volgend jaar voor Europa pas half oktober volledig rond zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen