Ze was haar dochter komen helpen na een ongeval. Maar de dronken bestuurster keerde terug, en Lieva verloor haar benen bij nieuw ongeval

© rr

Het was al half elf ’s avonds toen Ludwig Hufkens (51) en zijn vrouw Lieva Vervoort (48) een telefoontje kregen van hun dochter dat ze was aangereden. Ze haastten zich ernaartoe. De dronken bestuurster (49) was op de vlucht geslagen, maar dook een halfuur later weer op en reed opnieuw in op de auto. Daarbij raakte ze ook Lieva. “Ze hebben haar benen moeten amputeren.”

Hans otten en wim brillouet

Lieva Vervoort uit het Antwerpse Eindhout ligt nog in een kunstmatige coma na het ongeval van vrijdag. Haar toestand is stabiel. “De dokters hebben beide benen tot de knie moeten amputeren. Dinsdag volgen nog operaties aan breuken in haar arm en bovenbenen. Er zijn geen vitale organen geraakt”, zegt haar man Ludwig.

Lieva en Ludwig kregen afgelopen vrijdag rond 22.30 uur een angstig telefoontje van hun dochter, die met haar vriend in de auto zat. Ze waren net aangereden op de brug over het Albertkanaal, op de grens van Geel met Westerlo. “Een dronken bestuurster was achter op hen ingereden en had vluchtmisdrijf gepleegd”, zegt Ludwig. “Mijn stiefdochter rijdt nog niet zo lang met de auto en wist niet goed wat ze moest doen. We zijn er onmiddellijk naartoe gereden.”

De Mercedes van hun dochter bleek flink ingedeukt aan de kofferbak. “Mijn vrouw wilde meteen helpen. Ze ging in de kofferbak op zoek naar een gevarendriehoek. Die wilde ze achter de auto zetten. Net toen is het tweede ongeval gebeurd”, zegt Ludwig.

Nog geen halfuur na de eerste kop-staartbotsing dook de dronken bestuurster opnieuw op. Ze raakte de controle over haar stuur kwijt, en botste op dezelfde manier tegen de Mercedes. Mama Lieva had geen tijd om weg te rennen. “De moeder is ernstig gewond geraakt. Ze stond aan de kofferbak en is in feite geplet tussen beide auto’s”, zegt Nele Poelmans, woordvoerster van het parket.

“Ik ben meteen naar haar toegelopen. Ze was nog bij bewustzijn, maar was enorm veel bloed aan het verliezen. We hebben continu tegen haar gepraat. Tot de hulpdiensten er waren. Achteraf kregen we te horen dat het haar geluk is geweest. Dat we haar bij bewustzijn hebben gehouden. Het was echt héél erg. Ook voor haar dochter. Die stond vlak bij de auto toen haar moeder werd aangereden”, aldus Ludwig.

Lieva, in Geel bekend als ICT-coördinator van de stedelijke basisscholen, werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Daar ligt ze nu al drie dagen, in een kunstmatige coma.

Avondklok

De bestuurster, een vrouw van 49 uit Geel, had volgens het parket te veel gedronken. Ze is ter plaatse gearresteerd. Ze was pas zaterdagmiddag in staat om verhoord te worden. ’s Avonds is ze voor de onderzoeksrechter geleid. “Ze is onder strikte voorwaarden vrij. Ze moet een avondklok naleven, na 21 uur mag ze haar huis niet meer uit. Er is ook een verbod op alcohol opgelegd”, zegt woordvoerster Nele Poelmans. “De onderzoeksrechter heeft een rijverbod van drie maanden opgelegd.”

Voor een vluchtmisdrijf met blikschade geldt een gevangenisstraf van vijftien dagen tot zes maanden en een geldboete tot 11.000 euro. Als er gewonden zijn, riskeert de dader tot twee jaar cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen