Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Griekse premier Tsipras: "Het ergste is achter de rug"

Griekse premier Tsipras: "Het ergste is achter de rug"
Beeld REUTERS

Alexis Tsipras, de Griekse premier, beloofde zijn land uit de langstlopende crisis uit de moderne tijd te loodsen. "Het ergste is duidelijk achter de rug", zegt Tsipras in een interview aan The Guardian. 

Het Griekse parlement keurde eind mei met een nipte meerderheid een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen goed, die een besparing van 4,9 miljard euro moeten opleveren. De Griekse premier Alexis Tsipras zei te verwachten dat de besparingen zullen leiden tot een herprogrammering van de Griekse schuld, die momenteel 180 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. Tegen de zomer van 2018 zou Griekenland dan de weg naar het herstel kunnen inzetten, klonk het toen hoopvol.

In een interview met de Britse krant The Guardian spreekt Tsipras nu opnieuw hoopvolle taal. "We kunnen nu met zekerheid zeggen dat de economie aan het herstellen is. Langzaam, langzaam, wat niemand geloofde zou kunnen gebeuren, zal gebeuren. We zullen het land uit de crisis trekken, en uiteindelijk wordt datgene beoordeeld", aldus Tsipras.

"Ik heb grote fouten gemaakt"

Twee en een half jaar is Tsipras nu premier van Griekenland. "Ik heb fouten gemaakt, grote fouten. Mijn grootste fout was de aanstelling van bepaalde personen op belangrijke posten." Een verwijzing naar gewezen financiënminister Yanis Varoufakis? "Nee, hij was de juiste persoon voor de initiële strategie van de 'botsingspolitiek'." Tsipras is wel niet te spreken over het plan dat Varoufakis eind 2015 lanceerde over de manier waarop Griekenland zou kunnen overstappen op een nieuwe munt. "Dat was zo vaag, het was het niet waard om erover te praten."

Nu het ergste volgens Tsipras achter de rug is, dringt hij erop aan dat zijn partij Syriza een morele revolutie kan teweegbrengen die ervoor kan zorgen dat Griekenland op een heel andere wijze bestuurd kan worden. "Als je de straat opgaat en mensen bevraagt over deze regering, zouden velen misschien 'leugenaars' antwoorden, maar niemand zal zeggen dat we corrupt of oneerlijk zijn of onze hand in de honingpot hebben gestopt", zegt de Griekse premier. 

'Als je de straat opgaat en mensen vraagt over deze regering, zouden velen misschien 'leugenaars' antwoorden, maar niemand zal zeggen dat we corrupt of oneerlijk zijn of onze hand in de honingpot hebben gehad'
Alexis Tsipras

Tsipras' erfenis zal naar eigen zeggen zijn dat hij "het land uit het moeras haalde waarin het terechtkwam door diegenen die het tot bankroet leidden". "En dat ik vervolgens doorging met een sterk hervormingsprogramma." 

"Maar", zo nuanceert Tsipras. "Niemand kan zeker zijn dat de crisis niet terugkomt."