Direct naar artikelinhoud
brexit

Britse economie is traagst groeiende ter wereld sinds brexit

Na het referendum over de brexit van juni vorig jaar toonde de Britse economie zich aanvankelijk verrassend veerkrachtig, maar de voorbije maanden zorgde een terugval in de waarde van het pond voor een inflatie van bijna drie procent.Beeld photo_news

De Britse economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met slechts 0,2%, waardoor Groot-Brittannië na de stemming om de Europese Unie te verlaten de traagst groeiende economie in de ontwikkelde wereld is. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft na die zwakker dan verwachte prestatie dan ook de groeivoorspelling voor het Verenigd Koninkrijk naar beneden bijgesteld.

In haar World Economic Outlook stelt het IMF te verwachten dat de Britse economie dit jaar m et 1,7 procent zal groeien, in vergelijking met de vorige voorspelling van een groei van 2 procent. De verwachte groei voor 2018 houdt het IMF onveranderd op 1,5 procent.

Bijna 3 procent inflatie
Na het referendum over de brexit van juni vorig jaar toonde de Britse economie zich aanvankelijk verrassend veerkrachtig, maar de voorbije maanden zorgde een terugval in de waarde van het pond voor een inflatie van bijna drie procent. Dat zet druk op de koopkracht.

De Britse economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met slechts 0,2 procent. Daarmee is het de traagst groeiende geavanceerde economie. In de laatste drie maanden van 2016 groeide de economie nog met 0,7 procent. De onduidelijke uitkomst van de verkiezingen van vorige maand hebben het consumentenvertrouwen nog verder uitgehold.

Het Britse ministerie van Financiën wijst er vandaag op dat het IMF-rapport onderstreept dat het "van levensbelang" is voor het VK dat het "de beste deal mogelijk" sluit met de Europese Unie inzake de brexit. Premier Theresa May benadrukte eerder dat geen akkoord beter is dan een slecht akkoord.

VS, eurozone en China

De groeiprognose van het IMF zal wellicht ook de roep van het bedrijfsleven en lobbygroepen voor een overgangsakkoord na maart 2019 luider doen klinken.

Vandaag verlaagde het IMF ook de groeiverwachting voor de Verenigde Staten: 2,1 procent voor dit jaar en voor 2018, een lichte daling ten opzichte van de prognoses van respectievelijk 2,3 en 2,5 procent. Het IMF stelt daarmee de eerdere verwachting bij dat president Donald Trumps administratie maatregelen zou nemen die de groei stimuleren, grotendeels omdat er nog geen details werden bekendgemaakt over die plannen.

Voor de gehele wereldeconomie behoudt het IMF de groeivoorspelling voor zowel dit jaar als 2018: 3,5 en 3,6 procent respectievelijk. Het IMF ziet voor de eurozone dit jaar een groei van 1,9 procent, 0,2 procent hoger dan de voorspelling van april.

Ook de groeivoorspelling voor China stelt het IMF naar boven bij: nu ziet het IMF een groei van 6,7 procent voor dit jaar, 0,1 procent hoger dan in april. De groei van China zal volgens het IMF volgend jaar tot 6,4 procent zakken.