Direct naar artikelinhoud

Stopgezette jeugdkampen: negatieve testresultaten drinkwater, over Ourthe nog niets bekend

Verschillende kampen moesten worden stopgezet.Beeld HLN

De analyse van het drinkwater aan het vorige week stopgezette KSA-kamp in Tenneville in de provincie Luxemburg, heeft geen problemen aan het licht gebracht. Er is nog geen informatie over de toestand van het water in de Ourthe en haar zijrivieren, meldt het kabinet van de Luxemburgse gouverneur.

Een kamp van KSA Westmalle moest vorige week woensdag worden stopgezet nadat verschillende leden misselijk waren geworden. Eerder werd ook al een kamp van Chiro Steenhuffel in Bertogne stopgezet door soortgelijke problemen en de voorbije dagen volgden ook nog scoutskampen in Durbuy en Ottré, nabij Vielsalm.

Het kabinet van de gouverneur verklaart vandaag dat er twee analyses uitgevoerd zijn: een van het drinkwater - door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) - en een van het water in de Ourthe - door het Waalse Gewest. De resultaten van die laatste analyse zijn nog niet bekend.

KSA Nationaal informeert momenteel al haar lokale groepen die in het gebied rond de Ourthe op kamp zijn of nog moeten vertrekken. "Gezien de problemen op verschillende plaatsen langs de Ourthe nemen we maatregelen", zegt woordvoerder Brecht Goerlandt. "Het is verboden om in de Ourthe te spelen of te baden, groepen moeten drinkwater in flessen kopen en worden aangeraden om steeds de handen te wassen met alcogel." Ook Scouts en Gidsen Vlaanderen liet al weten haar groepen in de regio af te raden om te zwemmen of zich te wassen in de Ourthe en haar zijrivieren.