Direct naar artikelinhoud

Gameconsoles worden een beetje Netflix, maar is dat een plus- of minpunt?

Batman ArkhamBeeld RV

Zowel op Sony's PlayStation 4 als op Microsofts Xbox One kunnen sinds kort videogames worden gebinged aan een vast bedrag per maand. Is het nu al interessant om games te 'Netflixen' in plaats van ze in een doosje te kopen? Een overzicht van wat er momenteel te spelen is met PlayStation Now en Xbox Game Pass.

PlayStation Now

Prijs: € 16,99/maand (-)

Het aanbod is breed, de dienst is beschikbaar op meerdere apparaten en er hoeft niet op een download te worden gewacht, maar de prijs is wel relatief steil. Anderzijds: voor 17 euro per maand gris je met moeite één game uit een ramsjbak.

Game-aanbod (+)

Heel recente meuk moet je er niet verwachten (de games zijn toch minstens anderhalf jaar oud), maar PlayStation Now schittert met zijn numerieke aanbod: meteen zijn er enkele honderden games beschikbaar uit de back catalogue van PlayStation en andere gamehuizen, voor de PlayStation 4 en voorganger PlayStation 3.

Toppers (+)

Aan blockbusters geen gebrek, al komen ze vooral uit PlayStations eigen stal: wie de God of War- en Ratchet & Clank-games, de drie eerste Uncharted's of prestigetitels Heavy Rain en The Last of Us nog niet had gespeeld, kan nu een inhaalmanoeuvre maken. Van andere gamehuizen zijn er onder meer Red Dead Redemption, XCOM: Enemy Within, en de uitstekende drie eerste Batman: Arkham-games.

PlayStation Now
Beeld RV

'Indie'-ontdekkingen (+)

Bij de samenstelling van het aanbod werd er ook goed gekeken naar het arthousecircuit, waaruit we titels als Papo & Yo, Nidhogg, This War of Mine: The Little Ones, Everybody's Gone to the Rapture, Braid, Flower en Journey kunnen aanbevelen. Er zit een goeie staalkaart in van wat de indiezijde van de videogame-industrie de afgelopen jaren heeft geproduceerd.

Gebruiksgemak (+)

De interface heeft veel weg van die van de (overigens uitstekende) Netflix-app op de PlayStationconsoles. Bovendien kunnen de games op een brede waaier aan toestellen worden gespeeld: ze werken allemaal op een PlayStation 4 én een min of meer krachtige Windowspc, en de PlayStation 3-games uit het aanbod zijn ook speelbaar op een PS3, een PS Vita-zakconsole, of bepaalde Smart tv's van Sony en Samsung.

Grootste troef

Het feit dat de games, tot op zekere hoogte, worden gestreamd, en dat u dus schijnbaar meteen aan het knoppenrammen kunt beginnen nadat u een game hebt gekozen. Het is hier dat de grote kracht zit van voormalige diensten als Gaikai en OnLive, die een tiental jaar geleden aankondigden dat ze de consoles uit de markt zouden drummen maar wier technologie ondertussen werd overgenomen door Sony.

Grootste ergernis

Ondanks het ruime aanbod zijn er nog heel wat gemiste kansen: publiekslievelingen als Call of Duty, FIFA en Assassin's Creed zitten er bijvoorbeeld niet tussen, terwijl de oudste edities daarvan ook alweer minstens tien jaar oud zijn.

PlayStation Now
Beeld RV

Xbox Game Pass

Prijs: € 9,99 per maand (+)

Wanneer u een Xbox One in huis hebt, hoeft u de Xbox Game Pass alvast niet te laten liggen voor zijn prijs. Tenzij u een wel héél uitgebreide collectie reeds gekochte games in huis hebt, is die de potentiële uren die u uit het aanbod haalt meer dan waard.

Game-aanbod (-)

Het volume aan games is wat schraler dan bij PlayStation Now. Wel hebben we de indruk dat Microsoft dat aanbod vaker ververst dan Sony: in de luttele weken dat de dienst ondertussen live is, hebben we toch al een klein dozijn nieuwe titels zien opduiken. Wel liet de consolefabrikant zich ontvallen dat na verloop van tijd ook bestaande titels weer uit de collectie zullen verdwijnen.

Toppers (-)

De belangrijkste opsteker is dat de vier eerste games uit Microsofts eigen Gears of War-serie beschikbaar zijn via Xbox Game Pass. Maar voor de rest is het, zelfs op gebied van exclusieve content, maar een schraal beestje: uit de Halo-reeks is alleen de vijfde aflevering beschikbaar, van Fable uitsluitend de derde. Ook zijn er, over de hele lijn, geen échte blockbusters te bespeuren: het blijft beperkt tot reeksen als Bioshock en een paar Resident Evil-episodes.

'Indie'-ontdekkingen (-)

Zelfs op gebied van onafhankelijk gemaakte games, waaraan Microsoft veel steun verleent via zijn ID@XBox-programma, is het een beetje huilen: klassiekers als Braid, OlliOlli en Brothers: A Tale of Two Sons zitten erin, maar recenter werk als Superhot en Inside is niet in het Game Pass-aanbod te vinden.

DmC: Devil May Cry.Beeld RV

Gebruiksgemak (-)

Net als bij PlayStation Now laten de games uit Xbox Game Pass zich kiezen in horizontale subcollecties, verzameld per thema. De games worden echter niet gestreamd (eerst downloaden is de boodschap), en ze zijn ook alleen maar speelbaar op een Xbox One.

Grootste troef

Uiteraard de eigen exclusieve titels van Microsoft. Ook zitten er een paar kleppers van andere gamehuizen tussen die PlayStation Now niet levert, zoals Mad Max en DmC: Devil May Cry.

Grootste ergernis

Je kunt de games, in tegenstelling tot bij PlayStation Now, niet op een computer spelen. Wat een vreemde demarche is voor een dienst van het normaal gezien zo pc-centrische Microsoft.

Vanaf 2018: ook op de Nintendo Switch

Verwachte prijs: € 20,00 per jaar

Ook Nintendo is van plan om zijn back catalogue via een soortgelijke abonnementsdienst ter beschikking te stellen, al komt die pas in 2018. En ze past ook in een bredere dienst voor onlinegaming, die de twee concurrenten al enkele jaren leveren. De prijs zal op 20 euro per jaar neerkomen, kondigde Nintendo al aan, maar welke klassieke games erop kunnen worden gespeeld is nog niet duidelijk: voorlopig liet de fabrikant alleen nog maar Super Mario Bros. 3, Balloon Flight en Dr. Mario vallen. Dat zijn zéér oude titels (alle drie verschenen ze origineel op Nintendo's eerste NES-console in de jaren 80), maar het bedrijf is van plan om er online multiplayermogelijkheden aan toe te voegen.