Direct naar artikelinhoud
Fukushima

Fukushima: onderwaterrobot toont eerste beelden gesmolten kernafval

Fukushima: onderwaterrobot toont eerste beelden gesmolten kernafval
Beeld EPA

Een onderwaterrobot heeft voor het eerst beelden kunnen vastleggen in een vernielde kernreactor in de Japanse stad Fukushima van wat naar verluidt gesmolten reactorbrandstof zou zijn. Dat schrijft The Independent. 

De beelden die 'Little Sunfish' op de gevoelige plaat kon vastleggen, tonen de restanten van wat vroeger gesmolten kernbrandstof was. Het afval zou afkomstig zijn van het vat van reactor 3 van de centrale in Fukushima, hoewel men nog moet uitmaken of het ook deels uit gesmolten metaal van het reactorvat bestaat. 

Het lokaliseren en analyseren van de schade en het afval in elk van de drie verwoeste reactoren is cruciaal voor de ontmanteling van de fabriek. De zoektocht naar brandstofresten in de twee andere reactoren bleef tot nu toe vruchteloos door het hoge stralingsniveau. 

Het zal hoe dan ook nog decennialang duren vooraleer de verwoeste fabriekssite helemaal opgeruimd is. De kerncentrale in Fukushima raakte in 2011 zwaar beschadigd door een grote aardbeving en de tsunami die daarop volgde. Door de omvang van het incident groeide het uit tot een van de grootste kernrampen ooit.