De mooiste plekjes volgens onze journalisten: paardrijden op het dak van zuidelijk Afrika

“Trust the horse!” Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het paard onder mijn zadel glijdt met zijn hoeven over de gladde rotsen in de Lesothaanse bergen. Maar eenmaal op het plateau rent het de longen uit zijn lijf. Alsof het net als zijn ruiter opgelucht is dat het niet in de ravijn is gekukeld.

RD

Lesotho dus. De laatste keer dat er iets over het Afrikaanse landje in deze krant verscheen, dateert alweer van 2009, het handvol sportberichten over de Africa Cup niet meegerekend. Lesotho is volledig omsingeld door grote broer Zuid-Afrika én het enige land ter wereld dat volledig boven de hoogtegrens van 1.000 meter ligt. Die aparte geografische ligging dwingt bezoekers hun beeld van Afrika bij te stellen.

Hier kan het bitterkoud zijn en op bepaalde plekken van het land kan er elke dag van het jaar sneeuw uit de lucht dwarrelen. Wie wilt genieten van de natuurpracht, moet naar het bergdorp Malealea waar de Eco Lodge ecovriendelijk toerisme en de plaatselijke bevolking samenbrengt. Enkele jaren geleden werd de lodge nog door reisgidsenuitgeverij Loney Planet naar voren geschoven als een van de meeste interessante bestemmingen ter wereld.

Terecht, want nergens contrasteert de roodbruine aarde zo mooi met de helblauwe lucht als op het dak van dit Afrikaanse koninkrijkje. Planten met gekke vormen kleuren het landschap. Overnachten doe je er in lemen hutten of tenten, overdag kan je deelnemen aan activiteiten waarvan de plaatselijke bevolking ook beter wordt.

In ons geval werd dat een dagtocht te paard in de bergen. En dat voor iemand die behalve een ponyritje op Hasselt-kermis nog nooit op een zadel had gezeten. De knol van dienst schuifelde, gleed uit, maar herstelde zich telkens weer op de smalle bergpaadjes. “Trust the horse!” riep de gids wanneer hij onze verschrikte blikken zag. Na een flinke spurt op de vlakte, kwam mijn paard tot stilstand. En ‘rust’ kreeg op die plek een nieuwe definitie.

Wat? Eco Lodge

Waar? Malealea, Lesotho

Prijs? Tussen 13 en 40 euro per nacht in een hut, kamperen kan al vanaf 8 euro per nacht

Info? www.malealealodge.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer