Zelfs organisatie rommelmarkt neemt extra maatregelen door terreurdreiging

© idh

De rommelmarkt in Huizingen lokt elk jaar duizenden bezoekers op 15 augustus. De dertigste verjaardag wordt dan ook met extra schwung gevierd en dat mag men vrij letterlijk nemen. De organisatoren nemen bovendien extra veiligheidsmaatregelen.

Ingrid Depraetere

Zo'n 5.000 man telde Annick Wittewrongel en het rommelmarktcomité van Huizingen vorige zomer bij de vorige rommelmarkt op 15 augustus. “De rommelmarkt is al dertig jaar een traditie. Iedereen is terug van vakantie en voor velen is dit een leuk uitstapje met de familie. Flaneren tussen de 450 kraampjes kan men afwisselen met een terrasje waar men hapjes en drankjes kan krijgen. Meer moet dat niet zijn om een succesformule te worden”, aldus Annick Wittewrongel.

Alles begon in 1987 toen Tina, Diana en Guy, drie bewoners uit ‘de wijk’ in Huizingen, voor de allereerste keer in hun straat een rommelmarkt en een free podium organiseerden. “Het was zo'n groot succes dat ze het jaar nadien besloten om uit te wijken naar het Gemeenteplein. Maar ook dat was al snel te klein en dus werden ook de omliggende straten vol kraampjes gezet. We willen in elk geval van deze dertigste editie gebruikmaken om alle vrijwilligers die hier ooit meehielpen eens in de bloemetjes te zetten”, aldus Annick.

Terreurdreiging

“Er zijn jaren geweest dat de festiviteiten over twee dagen werden gespreid en ze zelfs een tent op het plein stond waar er optredens georganiseerd werden. Om budgettaire redenen houden we het nu op een dag en is er ook geen tent meer. Maar om de dertigste verjaardag in stijl te vieren, doen we toch een inspanning en treden er op 15 augustus vanaf 12 uur verschillende artiesten op het Gemeenteplein”, aldus het comité.

Omdat nog steeds terreurniveau 3 van kracht is, neemt het rommelmarktcomité in samenspraak met de gemeente Beersel en de politie een aantal veiligheidsmaatregelen. “Het parcours is helemaal afgeschermd met betonblokken en wagens zodat niemand met een wagen tussen de menigte kan rijden. Het parcours loopt in de Torleylaan en de Vaucampslaan tussen de Menisberg en de Beemd, in de Oudstrijdersstraat, de Sint-Jansweg en een deel van de Sint-Leonardusstraat tot aan de Belsacklaan. Ons comité krijgt versterking van carnavalsgroep de Fontonellekes om extra mankracht in de straten te hebben om een oogje in het zeil te houden. De chirolokalen kunnen in geval van nood als hulppost worden gebruikt”, aldus het comité.

Zoals steeds schenkt het rommelmarktcomité de opbrengst aan een goed doel. Net als vorig jaar werd gekozen om het kerstdiner van het OCMW te steunen. “En wie zich geroepen voelt, mag altijd komen meehelpen”, geeft Annick nog mee.

INFO

www.inforommelmarkthuizingen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen