Huisvestingsmaatschappij neemt drastische maatregelen na vondst schadelijke stof in daken sociale woningen

© hns

© hns

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Diest Uitbreiding gaat de daken van 157 huizen vervangen omdat ze asbest bevatten. De werken duren ongeveer een jaar.

Hedwig Neesen

De wijk van de legendarische pastoor Poels, net buiten de ring van Diest, is in het begin van de jaren zeventig voor een groot gedeelte gebouwd op initiatief van de sociale huisvestingsmaatschappij Diest Uitbreiding. Er staan honderden monotoon geschrankte huisjes met een opvallende uniforme brievenbus voor de deur.

Asbestcement

Volgens inwoner Paul Bocken zijn die brievenbussen uit asbestcement gemaakt. De man werkte jarenlang in een labo waar onderzoek naar asbesthoudende stoffen werd verricht. “Je leert al snel waar dat goedje in zit”, zegt hij. “Bij deze bussen zie je meteen om welk materiaal het gaat. Aan de buitenkant zijn ze meestal geverfd en daardoor zijn de vezels vastgezet. Maar aan de binnenkant is het materiaal allicht niet meer intact en dat kan gevaarlijk zijn.”

Beschadigd

Een korte wandeling leert dat heel wat brievenbussen beschadigd zijn. De kankerverwekkende vezels komen daardoor bloot te liggen op een hoogte waar ieder kind in de straat aan kan.

Bocken vermoedt dat ook de daken van de woningen in asbest zijn maar dat kan hij niet met zekerheid bevestigen.

Vervanging

Directeur van Diest Uitbreiding Willem Van Damme bevestigt dat vermoeden echter wel. "Vorig jaar in september hebben we beslist om het dak van 157 huizen in ons patrimonium volledig te vervangen en bijkomend te isoleren”, zegt hij. De renovatie is opgedeeld in drie fases en de wijk van Poelske is de laatste fase. De werken starten in augustus 2017 en nemen maximaal 320 kalenderdagen in. De daken zijn opgetrokken met hechtgebonden asbestleien. Daarom hebben we een asbestinventaris opgemaakt. Bij de vervanging volgen we strikt de wettelijke regels. Er is geen gevaar voor de werknemers of voor de bewoners. We laten bijkomend onderzoeken of er ook asbest in de brievenbussen zit. Als dat zo is en als er een gezondheidsrisico is, worden ook die allemaal vervangen.”

Scouts

In de bewuste wijk ligt het oude lokaal van scoutsgroepering Poolster. Daar hebben jarenlang kinderen in gespeeld en dat gebouw heeft duidelijk wel een asbesten dakbedekking. De scouts zetten een paar jaar geleden een volledig nieuw lokaal en gebruiken het oude gebouw enkel nog als opslagplaats. “De vereniging overweegt momenteel om de grond te verkopen zodat ze de opbrengst kunnen gebruiken om de werking te ondersteunen”, zegt burgemeester Jan Laurys. (DDS)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen