Trump gooit campagneteam om: ‘Vanaf nu knokpartij met blote vuisten’

Steve Bannon © REUTERS
Rudi Rotthier

Donald Trump heeft zijn campagneteam voor de tweede keer in twee maanden omgegooid. Hij wil zijn oude strategie heropvissen: laat Trump Trump zijn. De topman van de campagne wordt Steve Bannon, tot dusver ceo van de rechtse nieuwssite Breitbart. Hij staat onder meer bekend als “een straatvechter”.

Volgens insiderrapporten in de Amerikaanse pers was Donald Trump de adviezen van zijn campagnemanager Paul Manafort beu, en niet minder de lekken binnen het team die onder Manafort optraden.

Zijn campagnemanager duwde hem in de richting van partijvrede en gestroomlijnde, van teleprompter afgelezen toespraken. Die toespraken, vonden velen, waren slaapverwekkend, en gaven geen publieke respons. Trump voelde zich in een keurslijf gedwongen.

De peilingen vallen recentelijk tegen, zowel nationaal als in staten die Trump moet winnen wil hij een kans maken op het presidentschap. De redenering bij Trump was blijkbaar dat zijn oude aanpak – laat Trump Trump zijn – beter werkte of in ieder geval lolliger was.

Manafort, die ook in opspraak is omwille van niet uitgeklaarde financiële banden met de voormalige dictator van Oekraïne, blijft volgens een officiële mededeling wel bij de campagne betrokken. Hij nam twee maanden geleden de leiding over van Cory Lewandowski, de man die ‘laat Trump Trump zijn’ had bedacht, maar die voor de kinderen van Trump onaanvaardbaar was geworden, nadat hij onder meer een journaliste (van Breitbart!) hardhandig had aangepakt.

‘De Pravda van Trump’

Vooral de komst van Steve Bannon als overkoepelend leider van de campagne wekt vertwijfeling bij dat deel van de Republikeinen, dat twijfels heeft bij de eigen presidentskandidaat Trump.

Als ceo van Breitbart News leidde Bannon een nieuwssite die ook wel de “Pravda van Trump” is genoemd – zo getrouw verdedigde ze The Donald in al zijn kronkelwegen. De site staat verder bekend om samenzweringstheorieën, om anti-migratieretoriek, om retoriek tegen journalisten en om kritiek op het Republikeins establishment met figuren als Paul Ryan of Mitch McConnell, leiders van Huis van Afgevaardigden en Senaat. Bovenal was Bannon met Breitbart heel actief met kritiek op, onderzoek naar en aanvallen tegen de Democratische presidentskandidaatHillary Clinton en haar echtgenoot Bill, over wie Bannon een boek en films heeft geproduceerd.

De aanstelling van Bannon, schrijft The Washington Post (en het citaat werd goedkeurend overgenomen door Breitbart), is een opgestoken middelvinger naar het Republikeins establishment, met wie Trump onder Manafort een labiel bestand had gesloten.

De Post, een krant die verbannen is van evenementen van Trump maar die doorgaans een goede toegang heeft tot de vastgoedmagnaat via journalist Robert Costa, meldt dat Bannon Trump al maanden aanraadt meer als een outsider campagne te voeren, dus minder kniebuigingen te maken naar de partij (wat Trump zoal niet vaak deed) en meer de nadruk te leggen op zijn nationalisme en zijn populisme: goede banen in eigen land.

“Bannon heeft Trump ervan overtuigd dat de rest van de campagne een knokpartij met blote vuisten moet worden”, aldus Robert Costa in een tweet.

‘Wat met Hillary’s tekort aan mannen?’

In Bannon vindt Trump een gelijkgestemde geest, en iemand die net zoals hij een buitenstaander is – Bannon heeft nog nooit een politieke campagne gevoerd. Hij heeft, ook net als Trump, agressie als handelsmerk. Niet toevallig wordt hij vaak als “een straatvechter” omschreven. Als ook Roger Ailes, ex-ceo van Fox News, aan boord komt, krijgt Trump twee figuren in zijn kamp die de frontale aanval op Hillary Clinton willen voeren – en nog meer dan tot op heden het geval was. Het wijst erop, aldus de Washington Post dat Trump de campagne wil beëindigen met vrienden die zijn instincten delen.

Campagnemanager Kellyanne Conway met de man die ze vervangt: Paul Manafort
Campagnemanager Kellyanne Conway met de man die ze vervangt: Paul Manafort© REUTERS

Naast Bannon krijgt ook Kellyanne Conway, die eerder voor presidentskandidaat Ted Cruz werkte, een cruciale rol. Zij kwam twee maanden geleden in een adviserende rol in de campagne. Het klikte tussen haar en Trumps dochter Ivanka. Conway wordt de nieuwe campagnemanager en zal Trump vergezellen op zijn reizen. Ze heeft volgens eensluidende persberichten een manier om peilingen voor Trump te duiden, die hem wel bevalt – alsof de polls kijkcijfers zijn. De rol van Conway is in zekere zin tegenovergesteld aan die van Bannon. Bannon wil agressie, Conway moet Trump minder afstotelijk maken bij vrouwen.

Conway, die in tegenstelling tot velen binnen de campagne, veel ervaring heeft, voerde eerder campagnes voor onder meer Mike Pence en Newt Gingrich. Conway heeft als specialiteit om “wilde” mannelijke Republikeinen een minder vrouwvijandig imago te bezorgen of, zoals New York Magazine het formuleert, hen “minder varkensachtig” te laten klinken. Ze zou onder meer de grote achterstand van Trump bij hoger opgeleide vrouwen ten dele moeten wegwerken.

In een van haar eerste tussenkomsten na haar promotie probeerde ze de discussie te verleggen. Men praat altijd over het vrouwendeficit van Trump, argumenteerde ze, maar waarom zwijgt de pers over het mannendeficit van Clinton? Democratische presidentskandidaten hebben sinds 1964 geen meerderheid van witte Amerikaanse mannen achter zich weten te krijgen.

Trump kondigde met de wisselingen in het team ook een tv-advertentieoffensief aan dat later deze week van start zou gaan.

Robby Mook, woordvoerder van Hillary Clinton, zei dat de wijzigingen duidelijk maken dat Trump beslist heeft “nog harder te steunen op zijn kleinste, engste en meest verdelende instincten”. Mook omschreef Breitbart als “een zogenaamde nieuwssite die verdeeldheid zaaiende, soms racistische, soms antisemitische samenzweringstheorieën” uitstrooit.

Partner Content