Vanackere sleurt De Gucht mee

© Marc Herremans

Voormalig ­minister van Binnenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) zegt dat de vraag om de vrijlating van terrorist Oussama Atar dateert uit 2008 toen hij nog Vlaams ­minister was.

jfka

Daarmee wijst Vanackere naar zijn voorganger Karel De Gucht (Open VLD). Die reageert kalm: “Wellicht treft niemand schuld. We wisten toen niet wat we nu weten.”

Steunacties

Atar werd in 2005 in het grensgebied van Irak en Syrië opgepakt. Sommigen zeggen dat hij medicijnen bezorgde aan hulpbehoevenden, anderen dat hij wapens smokkelde voor de radicale rebellen. De man werd veroordeeld. Volgens zijn Belgische advocaat Vincent Lurquin niet omdat hij wapens gesmokkeld had, “maar gewoon omdat hij zijn identiteit niet kon bewijzen”. “En toen we van de Belgische staat te horen kregen dat Atar nierkanker had, zijn inderdaad veel steunacties begonnen. En heeft Vanackere via diplomatieke weg druk uitgeoefend op Irak.”

De nierkanker bleek in werkelijkheid niet meer dan een ontsteking. Toch besliste Irak in september 2012 de man vrij te laten. Het is nog steeds onduidelijk of dat op vraag van de Belgen was of dat Atar door de Iraakse justitie gewoon strafvermindering gekregen heeft. “Een celstraf van 10 jaar waarvan je 7,5 jaar uitzit, is toch niet niks. In België zou hij al na 3 jaar vrijgekomen zijn”, zegt Lurquin.

Atar zette op 18 september 2012 weer voet op Belgische bodem. Hij werd meteen opgepakt en een dag lang ondervraagd door de onderzoeksrechter. Die vond niets om hem aan te houden en liet hem gaan. Sindsdien is Atar spoorloos, zoals de speurders van de terrorismecel konden vaststellen toen ze vorige week huiszoekingen deden bij zijn familie.

Gevaarlijk

Atar zou een intimus zijn van ISIS-kalief Abu Bakr Al-Baghdadi. Atar is bovendien de neef van de broers El Bakraoui. Speurders vermoeden daarom dat hij de echte organisator is van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek.

Toch zweert de familie dat Atar niets te verwijten valt. “Hij is onschuldig”, schreeuwt zijn zus uit. “Hij heeft niks met terrorisme te maken. Wij kunnen dat bewijzen”, aldus de jonge vrouw die ook een tijdlang opgepakt werd na de huiszoekingen.

Atar blijft intussen spoorloos. Volgens Franse veiligheidsdiensten is hij terug in Europa, “gevaarlijk en gewapend”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen