Kustburgemeesters niet wild van boerkiniverbod: “Discussie over de monokini was interessanter”

De kustburgemeesters zien voorlopig geen enkele reden om de boerkini op het strand te verbieden. Eerder deze week pleitte N-VA-parlementslid Nadia Sminate, in navolging van acties in enkele Franse steden, voor een totaal verbod. “Het lijkt me een opgeklopte zaak”, klinkt het echter aan de kust. “Er stelt zich hier helemaal geen probleem.”

mma, efo, dji

De burgemeesters aan onze kust liggen er niet van wakker, van die boerkini. Het badpak dat het hele lichaam bedekt, is dan ook nauwelijks te zien aan de waterlijn. “Ik zou niet weten waarom we dit moeten verbieden”, zegt Nieuwpoorts burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) “Ik loop vaak het strand af en praat dan ook even met de redders. Die hebben mij nog nooit gezegd dat er problemen waren in die zin. Het lijkt mij een opgeklopte zaak.”

Ook bij collega’s Ann Vanheste (D.A.S.), burgemeester van De Panne, Bredens burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) en Janna Rommel-Opstaele, burgemeester van Middelkerke (Open VLD) klinkt eenzelfde geluid. “Stranduitbaters, badgasten, bewoners, niemand heeft hier al een vrouw in boerkini op het strand gezien”, zegt Vanheste. “Als de overheid een wet uitvaardigt, zullen wij die uiteraard toepassen. Maar misschien laat men ons beter de keuze om eventueel een politiereglement op te stellen.”

Veiligheid

“Ik los liever de problemen op als ze zich stellen”, zegt ook Vandenberghe.

Dat is ook de mening van Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A). “De taak van een burgemeester is om echte problemen van de stad op te lossen, niet de hypothetische. Dat belet niet dat ik het een raar gegeven vindt dat mensen met hun kleren aan in het water gaan zwemmen. Wat dat betreft was het vroegere debat over de monokini veel leuker.”

Burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde (Open VLD) ziet, als dat nodig blijkt, maatregelen wel als mogelijkheid. “Maar laat ons dat beslissen vanuit onze gemeentelijke autonomie. Wij concentreren ons nu op de veiligheid aan de kust. Ik vind het heel ongepast dat men nu van uit het binnenland zo’n voorstel lanceert voor de kust. Wij zullen daarover in alle sereniteit praten na het toeristisch seizoen, in het kader van het Overleg van Kustburgemeesters. .”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen