© Photo News

Rode cijfers voor meeste Belgische profclubs: “Lierse zorgt voor bloedrood tableau in 1B”

De meeste Belgische voetbalclubs hebben het steeds moeilijker om uit de rode cijfers te blijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het financieel magazine Trends. “Het Belgische competitiemodel dreigt op de helling te komen”, legde journalist Patrick Claerhout uit aan Radio 1.

doro

Het financieel model in de Jupiler Pro League (en zeker in de Proximus League) zit duidelijk nog met haken en ogen ineen. In 1A boekten de helft van de clubs in het seizoen 2015-2016 een operationeel verlies in, samengeteld met de clubs uit 1B is dat zelfs een zorgwekkend cijfers van drie op vier. Uitgaande transfers blijken voor de meeste Belgische clubs een reddingspost te zijn, maar zijn afhankelijk van jaar tot jaar. Clubs die regelmatig play-off I halen, staan er financieel het meest gezond voor. Ook middenmoters zoals Charleroi en KV Mechelen slagen erin hun eigen vermogen positief te houden.

Lierse en Beerschot Wilrijk

“In 1B is de situatie zo mogelijk nog dramatischer”, schrijft Trends. “De clubs komen er door hun zwakke financiële situatie op de radar van buitenlandse investeerders te staan. Voor hen is het Belgisch voetbal interessant, aangezien er geen beperking is op het aantal niet-EU-spelers. Zes van de acht clubs in 1B gingen intussen overstag. Met als kanttekening dat één club, Lierse, de hoofdverantwoordelijke is voor het bloedrode tableau in 1B. Daartegenover staat dat alleen promovendus Beerschot-Wilrijk zich min of meer gezond mag noemen, want de zeven andere ploegen kampen ofwel met verliescijfers, ofwel met een negatief eigen vermogen.”

Competitiehervorming

Voor de kleinere clubs is het pompen of verzuipen. Dat ligt volgens Herman Wynants, de manager van KVC Westerlo, aan de competitiehervorming, die hij een complete mislukking noemt in Trends. “Het verschil tussen 1A en 1B is veel te groot. De laatste van 1A vangt nog altijd tussen 2 en 3 miljoen euro tv-geld. De ploegen van 1B moeten het doen met een bedrag van 700.000 euro.”

Niveau

“Als de buitenlandse investeerders onze competitie gaan gebruiken om goedkoop middelmatige spelers in de etalage te zetten, dan zal dat het niveau naar beneden halen. En dan dreigt het model van opleiden en doorverkopen op de helling te komen”, aldus Claerhout. “De overheid zou hier kunnen ingrijpen door een beperking op te leggen van het aantal niet-EU-spelers dat een club mag opstellen.”

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners