Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

May: "Tories en ik hadden het in het verleden mis over homorechten"

Brits eerste minister Theresa May.Beeld Photo News

Brits premier Theresa May stemde in het verleden tegen adoptie door homoseksuelen en de verlaging van de seksuele meerderjarigheid voor homokoppels. Vandaag geeft ze toe dat zij en haar Conservatieve Partij het in het verleden mis hadden over homorechten. 

In een artikel op de lgbt-site Pink News schrijft de Britse eerste minister dat er "terecht scepsis bestaat" over de houding die zij en haar partij eerder aannamen. "Ik ben trots op de rol die mijn partij de voorbije jaren gespeeld heeft in de strijd tegen discriminatie op basis van seksualiteit of genderidentiteit", aldus May. "Maar ik erken waar we het in het verleden verkeerd hadden over deze onderwerpen."

May schreef de bijdrage naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de gedeeltelijke decriminalisatie van homoseksualiteit in het Verenigd Koninkrijk. De Sexual Offences Act uit 1967 liet mannen ouder dan 21 in Engeland en Wales toe seks te hebben bij hen thuis. Ook vier ex-premiers, waaronder David Cameron, penden een stukje over het onderwerp.

In 1998 stemde May tegen de verlaging van de seksuele meerderjarigheid voor homokoppels van 18 naar 16. Vier jaar later was ze ertegen dat homoseksuelen een kind mochten adopteren.

Het homohuwelijk werd in het Verenigd Koninkrijk goedgekeurd in 2013, door de coalitie van Conservatives en Liberal Democrats onder David Cameron. Theresa May stemde voor.