Direct naar artikelinhoud
Speelpleinwerking

Nog nooit zoveel animatoren, nog nooit zo'n hoge nood

Balspel. Speelplein Gekkootje, Egied Segerslaan, Wilrijk.Beeld Eric de Mildt

Meer dan 23.000 Vlaamse jongeren brengen hun vrije tijd door als animator op het speelplein. Het zijn er 10.000 meer dan 15 jaar geleden, maar er zijn nog steeds tekorten. Dat de jeugd zich zou hebben afgekeerd van vrijwilligerswerk, spreekt de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) tegen. 

Door het tekort aan animatoren lijkt het soms alsof de 'jeugd van tegenwoordig' niet langer geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk. De VDS spreekt dat tegen. "Er staan nog evenveel vrijwilligers op het speelplein als vroeger", zegt Bert Breugelmans, communicatieverantwoordelijke bij VDS. "De nieuwe vrijwilliger staat wel minder weken op het speelplein, waardoor we meer jongeren nodig hebben."

Vroeger stonden animatoren vaak een hele maand op het plein, nu eerder twee weken. Daarom zijn er dubbel zoveel animatoren nodig. De kortere periodes zijn in eerste instantie te wijten aan tijdsgebrek bij jongeren. Verder willen veel van hen naast het vrijwilligerswerk ook wat bijverdienen met een gewone vakantiejob.

Meer dan 40 procent van de animatoren is ook ouder dan 18 jaar, ongeveer een kwart is jonger dan 17. Opvallend is dat er dubbel zoveel meisjes (65 procent) als jongens (35 procent) op het speelplein staan.

Niet vanzelfsprekend

Animatoren zijn gemiddeld zo'n 9,5u per dag met hun speelplein bezig. Animeren, troosten, achterwerken afvegen, het hoort er allemaal bij. Bijna 70 procent doet dat bovendien vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. De overige 30 procent is jobstudent. Ongeveer 60 procent van de animatoren bezit ook een officieel attest van 'animator in het jeugdwerk'.

"Laten we dat vooral niet vanzelfsprekend vinden", luidt het bij VDS. Samen met Jeugddienst Don Bosco organiseert ze vandaag voor het eerst de 'Dag van de Animator', een feestdag voor animatoren.

VDS en Don Bosco roepen ouders op om samen met hun kinderen een tekening te maken en deze vandaag aan de animatoren af te geven. Een klein gebaar als blijk van waardering voor al hun harde werk. Bijna 200 speelpleinwerkingen doen inmiddels mee aan de actie.