Direct naar artikelinhoud
sancties tegen rusland

Poetin dreigt met vergelding om nieuwe Amerikaanse sancties

Russisch president Vladimir Poetin.Beeld AP

President Poetin heeft vandaag gezegd dat Rusland op een bepaald moment tot vergelding zal moeten overgaan, als de Verenigde Staten hun nieuwe sancties tegen Moskou doorvoeren. Dat meldt persagentschap Reuters. Hoe Rusland uiteindelijk zal reageren, hangt volgens de president af van de finale tekst, die nu door de Amerikaanse Senaat wordt besproken.

De nieuwe sancties van de VS tegen Rusland noemt Poetin "extreem cynisch". Volgens Poetin willen de Verenigde Staten zo hun eigen geopolitieke belangen verdedigen, ten nadele van hun bondgenoten. "We zullen op een bepaald moment tot vergelding moeten overgaan", aldus Poetin, die de sancties "absoluut illegaal" vindt op het vlak van het internationaal recht. Hoe Rusland zal reageren op de voorgestelde sancties, zal volgens de Russische president afhangen van de finale tekst die nu in de Amerikaanse Senaat besproken wordt. 

Eergisteren werd het wetsvoorstel unaniem goedgekeurd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De voorstemmers willen Moskou straffen voor zijn vermeende inmenging in de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar november. De wet werd aangenomen met 419 tegen 3 stemmen en kreeg steun uit zowel de Republikeinse als Democratische partij.

Anti-Rusland-hysterie

Het onderzoek naar die vermeende Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen noemt Poetin "simpelweg groeiende anti-Rusland-hysterie". De Russische president betreurt dat de onderlinge relaties tussen de twee naties "het slachtoffer worden van een intern politiek gevecht in de Verenigde Staten". Toch hoopt hij "dat de relaties tussen beide landen uiteindelijk zullen verbeteren".