Direct naar artikelinhoud
Interview

U bent een fatalist met uitstelgedrag? Dan zijn de T-shirts van deze man iets voor u

Gert Malfliet is muzikant, designer en professionele voyeur
Beeld Bas Bogaerts

Fear everything, do nothing. Of nog: Maybe tomorrow. Leuzen voor fatalisten met uitstelgedrag prijken op T-shirts van de Vlaamse Instagram-scene. De bedenker? Gert Malfliet, muzikant en ontwerper.

Met enkele zinnen lijkt Gert Malfliet (27) telkens weer perfect de tijdsgeest te vatten, van een generatie die met een bijna poëtisch cynisme en wantrouwen naar de toekomst kijkt. Malfliet is zelf nog volop aan het timmeren aan die toekomst. Niet met een nauwkeurig uitgedokterd stappenplan, maar met een onstilbare honger naar schoonheid zoekt hij naar nieuwe manieren om zijn creativiteit de vrije loop te laten. 

Gert Malfliet drumt bij onder meer Tsar B, Vuurwerk en Delvaux. Hij ontdekte snel dat sukkelen met rekeningen en onderhandelen over prijzen niet de favoriete bezigheid is van muzikanten. Daarom besliste het manusje-van-alles om een vzw op te richten die kunstenaars ondersteunt in deze administratieve poespas: donothingclub.xyz. Vervolgens maakte hij een vijftal simpele T-shirts met daarop de naam van de vzw. “Toen ik dat van mij droeg tijdens de Gentse Feesten vorig jaar, wilden enkele vrienden er ook één. Ik bestelde er meteen twintig bij, maar ik weet nog dat ik bang was dat ze zich bedacht zouden hebben. Voor ik het wist, waren ze alle twintig echter de deur uit, en sindsdien is de belangstelling alleen maar blijven toenemen.”

Gert Malfliet is muzikant, designer en professionele voyeur
Beeld Bas Bogaerts

Alhoewel hij perfect zou passen in een koffiebar in Kreuzberg, gewapend met een stapel dichtboeken en een tekenpen, kruipt hij voor het creatieproces vooral achter zijn computer. “Ik spendeer soms uren op sites als Tumblr, op zoek naar inspiratie. Als ik iets leuk vind, begin ik wat te prutsen in Photoshop. Het eindresultaat ziet er misschien vaak erg simpel uit, maar er gaat een uitgebreid ontwerp- en selectieproces aan vooraf.”

Muze Lien Van den Abbeele, die overdag aan de slag is bij la fille d’O, is zijn smaakreferentie. “Als ik een stuk afwerk, moet zij mee zijn. Zij beslist wanneer een stuk in productie mag gaan. Op die manier ontwerp ik T-shirts, truien, sokken en petten voor donothingclub.xyz .”

'Op een dag vroeg ze mij ook om een print te ontwerpen voor een nieuw project. Voor ik het wist, mocht ik voor zeven stuks van haar kledingcollectie Homage een print ontwerpen'
Gert Malfliet

Of de dragers van de kledij nu een hip clubje vormen? “Misschien is het onrechtstreeks wel een groepje hippe vogels,” vertelt de ontwerper, “maar de aantrekking van de kledij zit vooral in het feit dat er een leuk sfeertje rond hangt.” Dat sfeertje komt onder meer door de Instagram-pagina van donothingclub.xyz, die inspeelt op ons verborgen voyeuristisch kantje. Je ziet mooie meisjes aan de ontbijttafel, la fille d'O-ontwerpster Murielle Scherre in een fotoautomaat of Gert Malfliet zelf in bed. Je bent een vliegje op de muur van die hippe creatieveling, en door de lens van een polaroidcamera ontdek je geen Snapchat-filterwereld, maar een rauwe realiteit die ruikt naar koffie en sigaretten.

Paris Fashion Week

"Die polaroidfoto's van mij in bed waren een idee van Murielle", vertelt Malfliet. "Ze nam die foto's voor haar fotografieplatform Aultre ne veulx estre. Mijn DIY-stijl past perfect in de wereld van Murielle Scherre." Het is dan ook geen toeval dat de twee intussen de handen in elkaar sloegen. "Van het eerste moment dat ik haar mijn T-shirts toonde, was ze verkocht. Sindsdien zond ze me geregeld ideetjes voor nieuwe ontwerpen", zegt Malfliet. "Op een dag vroeg ze mij ook om een print te ontwerpen voor een nieuw project. Voor ik het wist, mocht ik voor zeven stuks van haar kledingcollectie Homage een print ontwerpen. Homage werd voor het eerst voorgesteld tijdens de Paris Fashion Week en komt uit na de zomer."

Het lijkt hard te gaan voor de jonge creatieveling, maar bij een artistiek leven horen onvermijdelijk slapeloze nachten. En in een wereld waar iedereen kunstcriticus is en kunst in de cyberspace voor het grabbelen ligt, heb je naast creativiteit ook een stevig paar ballen nodig. "Mensen vinden 20 euro voor een T-shirt vaak te veel, maar ik kom nét toe als ik mijn T-shirts verkoop", vertelt Malfliet. "Ik ben elke dag fysiek en mentaal uitgeput." Wanneer het stopt? "Als ik een burn-out krijg, zeker?" Maybe tomorrow, dus.