Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Meer dan twee uur per dag in de auto maakt je dommer

Meer dan twee uur per dag in de auto maakt je dommer
Beeld Thinkstock

Meer dan twee uur per dag doorbrengen in de wagen heeft een aantoonbare invloed op de intelligentie, blijkt uit Brits onderzoek. Tv-kijken heeft een soortgelijk effect, maar de computer niet.

De studie, door de Universiteit van Leicester, onderzocht welke invloed een sedentair gedrag heeft op de hersenactiviteit. Daarvoor werden gegevens onderzocht van meer dan 500.000 Britten tussen 37 en 73 jaar oud, die vijf jaar lang IQ- en geheugentests aflegden.

De 93.000 proefpersonen die gemiddeld meer dan twee tot drie uur per dag in de auto doorbrachten, scoorden bij aanvang van de studie al lager op de tests. Bovendien bleven hun scores sneller dalen tijdens de onderzoeksperiode dan die van mensen die weinig of geen tijd in de auto doorbrachten.

"We wisten al dat meer dan twee tot drie uur rijden slecht is voor je hart", zegt Kishan Bakrania, een van de auteurs. "Onze resultaten geven aan dat het ook slecht is voor je hersenen – mogelijk omdat die minder actief zijn tijdens die uren."

TV

Een soortgelijk verband werd gevonden voor wie meer dan drie uur per dag tv kijkt, maar opvallend genoeg niet voor wie evenveel tijd voor de computer doorbrengt.

"Cognitieve vermindering is meetbaar over vijf jaar omdat het snel kan gebeuren bij mensen van gemiddelde tot oudere leeftijd", zegt Bakrania. "Het houdt verband met de levensstijl – onder meer roken en slechte voedingsgewoonten – en dus ook met het aantal uren dat in de wagen doorgebracht wordt."