Direct naar artikelinhoud
Voeding

Ooit een boterberg, nu een botertekort

Beeld ANP XTRA

Er dreigt een botertekort in Europa. De handelsprijs van boter en room is het afgelopen jaar verdubbeld. Want vet is weer hip. Enige probleem: de melkproductie is gedaald.

"De trend is dat consumenten meer natuurlijke producten willen eten", legt zuivelanalist Richard Scheper uit. "Mensen kiezen vaker roomboter in plaats van margarine of halfvette margarine. Vet wordt minder als ongezond beschouwd."

Ook de thuisbakhype zorgt ervoor dat meer boter en room wordt verkocht. Al vormen de boter en slagroom in cupcakes en appeltaarten van amateurbakkers een druppel op een gloeiende bakplaat, vergeleken bij de hoeveelheden die voedingsbedrijven gebruiken.  Maar niet alleen in Europa is er een stijgende vraag. Er wordt ook veel boter naar Japan geëxporteerd. De vraag is zo groot dat er geen handelsvoorraden meer zijn. Dat drijft de prijs op. Ook de supermarkten hebben de prijs van roomboter en producten met room of boter als belangrijk ingrediënt verhoogd.

Minder boter

De zuivelfabrikanten in Europa produceren nu minder boter dan een jaar geleden. Ze krijgen minder melk aangeleverd van boeren, omdat die hun veestapel hebben ingekrompen. Overheden proberen de veestapel te beperken om zo het mestoverschot terug te dringen.

Zuivelfabrikanten kunnen niet zomaar meer boter gaan maken. Dat gaat ten koste van hun productie van bijvoorbeeld yoghurt en kaas. De Deense zuivelproducent Arla waarschuwde in een interview met de BBC al dat rond kerstmis, als iedereen aan het bakken slaat, een tekort aan boter en room kan ontstaan.