Direct naar artikelinhoud

Hij werd net geen jaar oud: baby Charlie overleden

Hij werd net geen jaar oud: baby Charlie overleden
Beeld ap

Charlie Gard, de Britse terminaal zieke baby die gisteren op rechterlijk bevel werd overgebracht naar een palliatieve instelling, is overleden. Het jongetje dat geboren werd op 4 augustus 2016 haalde zijn eerste verjaardag net niet.

"Onze mooie kleine jongen is niet meer, we zijn zo fier op jou, Charlie", zei zijn moeder Connie Yates.

Charlie Gard leed aan een bijzonder zeldzame stofwisselingsziekte die hersenbeschadiging en spieratrofie veroorzaakt. Hij kon niet meer zelfstandig ademen. Beademingsmachines hielden hem de voorbije maanden in leven.

Rechtszaak

Zijn ouders Connie Yates en Chris Gard waren de voorbije maanden verwikkeld in een bittere juridische strijd met het Great Osmond Street Hospital in Londen, waar de baby verzorgd werd. De artsen waren ervan overtuigd dat de baby geen kans meer maakte op herstel en zegden dat het kind onnodig leed door in leven gehouden te worden. Ze wilden daarom de machines uitschakelen.

Charlies ouders wilden de baby echter overbrengen naar de Verenigde Staten voor een experimentele behandeling. Dat werd uiteindelijk tegengehouden door de rechter, die in april oordeelde dat het ziekenhuis de baby moest laten inslapen. Die beslissing werd in mei bevestigd door het hof van beroep. Het Britse hooggerechtshof wees in juni een nieuwe beroepsprocedure van de ouders af.

Het proces kon wereldwijd rekenen op grote belangstelling. Zelfs de paus en de Amerikaanse president Donald Trump mengden zich in het debat.

Maandag staakten de ouders na vijf maanden de gerechtelijke strijd en legden ze zich neer bij het besluit van de artsen, nadat een Amerikaanse neuroloog Charlie had onderzocht en meedeelde dat de ziekte te ver gevorderd was. Het was "de pijnlijkste beslissing ooit", aldus Yates en Gard.

Charlies ouders Chris Gard en Connie YatesBeeld afp

Palliatieve

Hun laatste wens was dat het kind zijn laatste dagen bij hen thuis zou mogen doorbrengen, maar volgens het ziekenhuis was de kunstmatige beademing die hij nodig had enkel in een ziekenhuis mogelijk.

Uiteindelijk besliste een rechter gisteren dat baby Charlie naar een palliatieve instelling moest worden overgebracht. Daar werden nu de machines die Charlie in leven hielden, uitgeschakeld.

Palliatieve
Beeld ap
Supporters van baby Charlie aan het Britse hooggerechtshof op 24 juli 2017.Beeld getty