"Geef niet toe aan druk om kinderen van Lucerna-scholen te halen"

Ouders mogen niet toegeven aan de eventuele druk om hun kind van een Turkse Lucerna-school weg te halen. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Ik vraag aan justitie om te onderzoeken of er strafbare feiten gebeuren."

Vanochtend raakte bekend dat verschillende ouders hun kinderen weghalen uit de Turkse Lucerna-scholen in ons land. De scholen maken deel uit van de beweging van Fethullah Gülen, die door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk wordt gesteld voor de mislukte staatsgreep. Sommige ouders hebben schrik om als landverrader te worden aanzien als hun kind op de bewuste school blijft. Nog anderen geven aan onder druk te worden gezet.

"Hier ben ik zeer bezorgd over", reageert minister-president Geert Bourgeois. "Ik heb de Turkse gemeenschap al opgeroepen tot kalmte en heb gevraagd om de Turkse problemen niet hier te importeren. Ik stel nu vast dat dat wel gebeurt en dat ouders onder druk worden gezet. Dat kan natuurlijk niet."

De minister-president vraagt aan ouders van kinderen op een Lucerna-school om niet toe te geven aan eventuele druk. "Laat kinderen naar de school van hun voorkeur gaan. Het gaat om erkende scholen die worden geïnspecteerd."

Van justitie verwacht Bourgeois dan weer dat het onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd. "Mensen bedreigen kan niet. Er is vrijheid van onderwijs in ons land en we kunnen niet dulden dat dat niet wordt gerespecteerd. Dit moeten we een halt toeroepen."

Meest gelezen