Jambon reageert na oproep van ouders Mailys : “Politie moet stalking ernstig nemen”

© BELGA

“Politiediensten móéten stalking ernstig nemen.” Dat beklemtoont minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), na de moorden in het West-Vlaamse Gistel. De familie van de slachtoffers getuigde in onze krant dat de politie hun herhaalde noodkreten onvoldoende serieus nam.

wer

“Politiediensten móéten stalking ernstig nemen.” Dat beklemtoont ­minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), na de moorden in het West-Vlaamse Gistel. De familie van de slachtoffers getuigde in onze krant dat de politie hun ­herhaalde noodkreten onvoldoende serieus nam.

De familie staat niet alleen met haar kritiek. Ook stalking-experte Anne Groenen en Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter, die mee aan de basis lag van de antistalkingwet, merken geregeld dat de aandacht bij de politiediensten voor het fenomeen “weleens dreigt te verslappen”.

“De antistalkingwet was absoluut nodig, en dat moeten ook politie en gerecht nu eindelijk eens beseffen. Het lijkt op het eerste gezicht misschien maar kleine criminaliteit of slechts pesterijen, maar op den duur verwoest stalking mensenlevens”, zegt Van Cauter.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor de ­politie in ons land, is het daar volmondig mee eens. “Politiediensten móéten stalking ernstig nemen”, aldus zijn kabinet. “Het behoort zonder discussie tot de prioriteiten van de politie, opgesomd in het nationaal veiligheidsplan. Daarover kan geen enkele discussie bestaan.”

Jaarlijks registreert de politie 20.000 klachten wegens stalking. Maar dat is volgens specialisten maar het topje van de ijsberg. Veel slachtoffers durven niet naar de politie te stappen, uit schrik voor de ­reactie van de stalker, of omdat ze vrezen niet te worden geloofd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen