Beelden stervende koe gaan door merg en been: “Zwerfvuil blijft een groot gevaar voor de dieren”

© vln

In Gistel veroorzaakte een stervende koe in een weide de voorbije dagen nogal wat ophef. “Absoluut geen verwaarlozing, maar wellicht het gevolg van zwerfvuil”, zegt Annie Cool.

vln

Op verschillende sociale media verschenen gisteren pakkende foto's van een stervende koe in een Gistelse weide aan de Vaartstraat. De koe behoort toe aan het landbouwbedrijf van Marc Monstrey en Annie Cool. Zij is in Gistel CV&V-schepen, onder meer bevoegd voor Landbouw en reageert scherp.

“Hier is absoluut geen sprake van verwaarlozing, integendeel. Denken al die mensen misschien dat het leuk is om een dier te verliezen? Tot enkele dagen geleden leek alles nog relatief goed te gaan. Wij zagen dat het dier ziek was en het werd meteen behandeld door de veearts. We gaven het water en vers gras en hoopten dat het zou beteren, maar dat was niet het geval. De koe ging eergisteren plots liggen. Uiteindelijk moest het dier met een spuitje uit haar lijden worden verlost. Het is geen mooi beeld, maar wie beweert dat wij zoiets niet erg vinden, liegt.”

Een tijdje geleden voerden de landbouwers in de regio nog actie tegen de gevaren van zwerfvuil voor de dieren en het ziet ernaar uit dat zwerfvuil ook hier de oorzaak is.

“Een tijdje geleden verloren we op een gelijkaardige manier een dier, en bij onderzoek bleek dat er metaal in de magen stak. We kunnen er niet genoeg op wijzen hoe gevaarlijk zwerfvuil is. Fietsers en wandelaars gooien allerlei rommel in de weiden. Wanneer we hakselen, komen ook blikjes in terecht. Ik moet er wellicht geen tekeningetje bijmaken wat zoiets doet met grazende dieren. Zwerfvuil: het is en blijft een plaag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen