Direct naar artikelinhoud
Noord-korea

Amerikaans en Zuid-Koreaans leger reageren met oefening op Noord-Koreaanse lancering

Kim Jong-un jubelt bij de raketlancering van gisteren.Beeld REUTERS

De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben gisteren een gezamenlijke militaire oefening gehouden als reactie op een raketlancering door Noord-Korea eerder op de dag. Volgens het Amerikaanse leger hebben militairen geoefend met het afschieten van raketten voor de kust van Zuid-Korea.

Het Noord-Koreaans staatspersbureau meldt dat Kim Jong-un "uitermate tevreden" is met de raketproef. Volgens het persbureau zei Kim vandaag dat de test de betrouwbaarheid van het langeafstandssysteem bevestigt. "Willekeurige gebieden en locaties" waaronder het Amerikaanse vasteland kunnen nu "op willekeurige tijdstippen" bereikt worden, aldus Kim. 

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse generaals bezonnen zich gisteren op een gepaste reactie op de Noord-Koreaanse lanceringt. Het was gisteren de tweede keer dat Noord-Korea een intercontinentale ballistische raket (ICBM) afvuurde. Het exemplaar dat de lucht inging vloog volgens de buurlanden verder en hoger dan de vorige.

Volgens Japan was het projectiel, dat een zeer hoge baan beschreef en daardoor geen grote afstand aflegde 45 minuten onderweg, 5 minuten langer dan bij de eerste test van een ICBM op 4 juli. Mogelijk is daarbij een hoogte van 3.700 kilometer en een afstand van 1.000 kilometer bereikt, aldus het Zuid-Koreaanse leger. De raket plonsde in zee ten westen van het Japanse eiland Hokkaido en richtte geen schade aan. De raket zou zijn afgevuurd vanuit de Noord-Koreaanse provincie Jagang.

Provocatie

De Amerikaanse president Trump veroordeelde de lancering die hij "onbezonnen en gevaarlijk" noemde. Trump zei in een verklaring dat Noord-Korea zich door deze praktijken "verder isoleert, de economie verzwakt en het eigen volk beschadigt". Mocht de veiligheid van het Amerikaanse volk effectief in gedrang komen, zullen "de Verenigde Staten alle nodige stappen zetten om die veiligheid te garanderen en onze bondgenoten in de regio te beschermen".

Het Pentagon hield op grond van waarnemingen al rekening met deze nieuwe proef. Amerikaanse analisten schatten dat de eerste Noord-Koreaanse ICBM Alaska had kunnen halen, deze had aanzienlijk verder kunnen komen.

Druk opvoeren

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil dat de VN-Veiligheidsraad samenkomt om nieuwe, hardere sancties tegen Noord-Korea te bespreken. Ook de Japanse premier Shinzo Abe roept de internationale gemeenschap op om de druk te verhogen. China riep bondgenoot Noord-Korea op te stoppen met het opvoeren van de spanning in de regio. Het land zegt te hopen dat alle partijen voorzichtig zullen zijn om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

De Europese Unie noemt de lancering een "ernstige bedreiging voor de vrede en internationale veiligheid". In de Europese reactie wordt Noord-Korea gevraagd "zich te onthouden van nieuwe provocaties die de regionale en internationale spanningen kunnen doen oplopen".

Volgens data die de Verenigde Staten verzamelde, is de raket recht omhoog afgevuurd waardoor de afstand werd beperkt. Maar hij zou in principe een afstand van 5.500 kilometer kunnen afleggen. Daarom wordt door het Pentagon aangenomen dat het gaat om een intercontinentale ballistische raket.

Tweede proef

Het is de tweede keer deze maand dat Noord-Korea de wereld weet op te schrikken met een raketlancering. Het land doet al langer raketproeven, maar op 4 juli jongstleden lukte het voor het eerst om een raket te lanceren die in theorie Alaska zou kunnen bereiken. Deze 'Hwasong-14' bleef 40 minuten in de lucht; 5 minuten korter dan de raket van vandaag. De regering-Trump sprak toen al van "een escalatie van de dreiging".

Vorige week kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson nog aan dat reizen naar Noord-Korea binnenkort verboden wordt voor Amerikanen.