11 procent studenten geneeskunde pept prestaties op met medicijnen

Elf procent van de studenten geneeskunde heeft ooit al eens medicijnen gebruikt om studieprestaties te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.
TRACY DOMINEY/SCIENCE PHOTO LIBRARY

In Vlaanderen studeren 6.481 jongeren geneeskunde. De helft van hen werkte mee aan het onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

Uit het onderzoek blijkt dat 11 procent van de studenten geneeskunde ooit al stimulerende medicijnen zoals Rilatine heeft gebruikt. Bijna 9 procent van hen gebruikt het tijdens examenperiodes. Bijna 5 procent slikt de medicijnen in die periodes meermaals per week.

Niet zonder risico

De studenten nemen de middelen vooral voor een betere concentratie en een verhoogde alertheid. Maar medicijnen slikken tijdens de examenperiode is niet zonder risico.

"Het blijkt dat toch iets meer dan de helft van hen minstens één of meerdere bijwerkingen heeft ervaren, waarvan ook een aanzienlijk deel ernstig is, zoals bijvoorbeeld hartkloppingen, slapeloosheid en dergelijke", zegt Sara De Bruyn, medisch sociologe aan de Universiteit Antwerpen.

De grootste groep gebruikers gaf aan de middelen te krijgen van vrienden of kennissen uit het studentenmilieu, al gaf net geen vijfde aan de "leerpillen" te krijgen via ouders. Naar die verschillende distributiekanalen wil men verder onderzoek uitvoeren.

Preventie

Al bij al valt het gebruik in ons land nog mee, zegt De Bruyn, in vergelijking met onderzoek uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Toch is actie nodig, vindt ze, bijvoorbeeld via preventiecampagnes. "Bepaalde groepen studenten blijken meer geneigd de medicijnen te gebruiken, zoals studenten met meer faalangst of uitstelgedrag. Specifiek richten op hen is een belangrijke boodschap."

Het onderzoek werd eerst gevoerd bij studenten geneeskunde omdat zij meer afweten over medicijnen. Volgend jaar zijn andere studierichtingen aan de beurt.

Meest gelezen