© Victoriano Moreno

© Jan Van der Perre

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Kafka rond het Summerfestival

Summerfestival op de Middenvijver op Linkeroever dreigt in het gedrang te komen door de nabijheid van een bedrijf dat met gevaarlijke stoffen werkt. In theorie althans. Want de stad Antwerpen zal het Ruimtelijk Uitvoeringsplan gewoon niet wijzigen.

Patrick Van de Perre

Wat is er aan de hand? “Antwerpen wil het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de Middenvijver aanpassen van woonuitbreidings- naar recreatiegebied. Dan kan er niet meer gebouwd worden op deze zone. Het Summerfestival kan dan nog wel”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA).

Maar dat is buiten de Vlaamse administratie gerekend. Tot op heden vroeg de stad Antwerpen voor het Summerfestival een tijdelijke exploitatievergunning aan. “Als het RUP wordt aangepast, zou dat niet meer nodig zijn, maar is er wel een advies van de Vlaamse administratie nodig”, zegt Van de Velde.

De Vlaamse administratie liet weten dat het een negatief advies zal geven voor het Summerfestival indien het RUP gewijzigd wordt. De Middenvijver ligt in een straal van twee kilometer van een bedrijf dat met gevaarlijke stoffen werkt, een zogenaamd Seveso-bedrijf. En dan zijn evenementen vanaf 30.000 mensen verboden.

Merkwaardig

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt dat een merkwaardige redenering. “Als we een tijdelijke exploitatievergunning aanvragen is er niets aan de hand. Als we het RUP willen wijzigen zal dat tot een negatief advies leiden. Wat is het verschil? In beide gevallen komen er toch evenveel mensen naar het festival.”

Dergelijk negatief advies kan ook gevolgen hebben voor andere evenementen zoals de 10 Miles en Linkerwoofer. “We gaan voorlopig een tijdelijke exploitatievergunning voor het Summerfestival blijven aanvragen, maar hopen wel dat er een meer structurele oplossing uit de bus komt”, vervolgt De Wever.

De richtlijnen omtrent evenementen en bewoning rond Seveso-bedrijven zijn Europees geregeld. Maar het lijkt erop dat de Vlaamse administratie die regels een stuk strikter toepast dan onder meer Wallonië en landen zoals Nederland.

De stad Antwerpen gaat daarom aan bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) vragen of zij met haar administratie tot een oplossing kan komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER