© W&F

© W&F

© W&F

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Wever: “Lillo is niet geschikt voor Pokémon-gekte”

“Lillo is niet geschikt als locatie voor Pokémon-jagers.” Dat zegt Philippe Beinaerts, kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). De stad Antwerpen laat ook weten dat de politie een zoektocht is gestart naar een contactpersoon van het bedrijf achter ‘Pokémon Go’, “al blijkt dat niet evident”.

Het polderdorpje Lillo in het Antwerpse havengebied is de voorbije weken uitgegroeid tot een van dé trekpleisters voor spelers van Pokémon Go. Dat leidt tot zoveel overlast dat inwoners er pleiten voor een avondklok. Het Antwerpse stadsbestuur erkent de problemen, maar stelt dat een avondklok “niet aan de orde is, en sowieso juridisch haast onhaalbaar”. Er zijn wel al extra afvalophalingen, de politie patrouilleert er vaker en stad en politie willen contact opnemen met het bedrijf achter de razend populaire app.

“We organiseren al meer afvalophalingen en de politie houdt extra toezicht”, stelt Philippe Beinaerts, kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “De politie is intussen ook op zoek naar een contactpersoon van het bedrijf achter Pokémon Go, al blijkt dat niet evident. We willen zeker niet ten strijde trekken tegen Pokémon Go, maar er zijn locaties zoals Lillo die er gezien de hype gewoon niet geschikt voor zijn. De Diamantwijk hoort om veiligheidsredenen eveneens tot die categorie.”

Lees ook: Dit vindt onze Pokémonjager van de drukte in polderdorp: “Gun Lillo wat rust”

Lillo vraagt avondklok voor Pokémon-jagers

© W&F

De inwoners van het polderdorpje Lillo in de Antwerpse haven vragen een avondklok voor Pokémon-jagers. Sinds drie weken wordt Lillo-Fort dagelijks belegerd door zowat 2.000 Pokémon-fans, omdat er veel zeldzame Pokémon zitten.

De jacht op Pokémon duurt tot vier à vijf uur ’s nachts, en vaak gaat het er heel luidruchtig aan toe. De 34 bewoners vragen aan het Antwerpse stadsbestuur om het Pokémon jagen te verbieden vanaf middernacht, wanneer de cafés sluiten. Zij geraken overspannen door een tekort aan nachtrust en storen zich mateloos aan achtergelaten vuiligheid, zoals flessen, peuken en zelfs uitwerpselen.

De inwoners gunnen de drie plaatselijke cafés de inkomsten van de Pokémon-jacht en noemen middernacht, het sluitingsuur van de cafés, een billijk uur om ook de Pokémon-jacht te stoppen. De politie zou vanaf dan toezicht moeten houden.

Volgens Tom Peeters, woordvoerder van de stad Antwerpen, nam het bestuur al maatregelen, vooral om de verontreiniging aan te pakken. “In plaats van twee keer per week, worden de vuilbakken in Lillo nu dagelijks geledigd. Wij gaan ervan uit dat de Pokémon-jacht tegen september, als de school begint, zal afnemen. Mocht dat niet het geval zijn, dan hebben we bijkomende maatregelen achter de hand om Lillo te beschermen. Een avondklok instellen kan alleen in zeer extreme omstandigheden door de burgemeester gebeuren. Dat is hier nog niet aan de orde.”

Dit vindt onze Pokémonjager van de drukte in polderdorp: “Gun Lillo wat rust”

© W&F

Wat zich de afgelopen dagen en weken in Lillo heeft afgespeeld, is complete waanzin. Dagelijks zakken honderden, soms duizenden mensen af naar het polderdorp en allemaal hebben ze maar één doel: Pokémon vangen. In Lillo duiken er virtuele wezentjes op die je elders vrijwel nooit tegenkomt. Waarom? Dat is een vraag waar enkel Niantic, de ontwikkelaar van Pokémon Go, een antwoord op kan bieden. In het Rivierenhof en het Te Boelaerpark vallen ook heel wat interessante Pokémon te vangen, maar dat zijn groengebieden. Lijkt me logisch dat daar ook Pokémon ‘leven’. Het MAS is ook een interessante plek. Dat is dan weer een landmark, waarvan je kunt denken dat Niantic ook daar rekening mee houdt.

Lillo daarentegen, is gewoon Lillo. Een prachtig dorpje, met een ongelofelijke charme. Waarom er daar nu zo veel minder voorkomende en soms zelfs zeldzame Pokémon verschijnen, blijft een raadsel. Het is onwezenlijk wat een dagje Lillo kan opleveren. Ik ben er al meermaals geweest om na ettelijke uren tevreden huiswaarts te keren met een heleboel interessante vangsten. Maar het mooie, gezellige, propere en vooral rustige Lillo is niet meer. De horeca draait wel op volle toeren. De studentjes die dachten een rustige vakantiejob te hebben gevonden, zijn eraan voor de moeite. Maar mensen in een massa worden zwijnen.

Die ene straat die Lillo telt, ligt bezaaid met sigarettenpeuken. Vuilnisbakken puilen uit van het afval. Blikjes en flesjes slingeren rond. Heel vroeg in de ochtend arriveren de eerste trainers al, van heinde en verre komen ze. En dat tot een kot in de nacht. Duizenden mensen lopen constant heen en weer. Verschijnt er een speciale Pokémon, wordt dat vaak luidkeels omgeroepen en komt er een kleine volksverhuizing op gang naar het punt waar de Pokémon zich liet zien. Voor de bewoners is het genoeg geweest. Zij hopen dat de hype rond Pokémon Go snel gaat liggen. Dat denk én hoop ik niet, maar wat in Lillo gebeurt, gaat echt te ver. Ik heb zelfs ouders hun kinderen zien afsnauwen omdat papa Pokémon wilde vangen, terwijl de vierjarige kleuter zich al uren onnoemelijk aan het vervelen was. Ik hoop dat de rust snel weerkeert in Lillo. En dat komt van een hevige Pokémon Go-fanaat. Dat die zeldzame Pokémon maar andere oorden opzoeken. Borgerhout misschien? Dat zou me heel wat brandstof besparen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Pokémon Go