Direct naar artikelinhoud

Helft kmo's krijgt te maken met cybercriminelen

Archiefbeeld.Beeld REUTERS

Eén op de twee kleine ondernemers heeft al te maken gekregen met online criminelen. Toch doet 40 procent van de kmo's amper aan digitale beveiliging. "En het zal alleen maar toenemen", waarschuwen experts.

De reden waarom vier op de tien ondernemers niet investeren in hun online beveiliging? Het risico op cybercriminaliteit is te klein, vinden ze. "Het lijkt natuurlijk een ver-van-mijn-bedshow, tot het je overkomt", zegt Anne Craps, beveiligingsspecialiste van Unizo. "Bedrijfsleiders mogen niet denken dat ICT-criminelen het enkel op grote bedrijven gemunt hebben. Kmo's zijn juist extra kwetsbaar, omdat ze geen informatica-afdeling hebben met experts die de beveiliging van alle digitale systemen constant monitoren. Ze moeten dit serieus nemen. Zelfs de bakker kan slachtoffer worden: een hacker kan digitale ovens vanop afstand ontregelen."

Politiecijfers die de ondernemersorganisatie opvroeg, bevestigen de tendens. Vorig jaar nam het aantal gevallen van bankkaartfraude en andere ICT-criminaliteit met 11 procent toe. 

Bovendien geeft de helft van de zelfstandigen in een Unizo-enquête toe dat hij of zij ooit al eens inging op een phishingmail, gehackt werd of plots ransomware (chantage-software) op de computer had. "De schade die cybercriminelen toebrengen, kan veel groter zijn dan bij een klassieke inbraak of diefstal. Een grote digitale aanval kan je bedrijf zomaar een week platleggen."

Buit

Criminoloog Brice De Ruyver (UGent) vindt het 'logisch' dat criminelen van de straat naar het internet verhuizen. Online kunnen ze evengoed een flinke buit maken en lopen ze minder kans om gepakt te worden. In de toekomst zal het probleem alleen maar toenemen. "Hoeveel handelaars hebben tegenwoordig geen webwinkel? Die moet je goed beveiligen", vult Craps aan. "We hebben geluk dat de grootschalige cyberaanvallen tot nu toe weinig brokken hebben gemaakt in België, maar criminelen evolueren continu."

Vorig jaar nam het aantal gevallen van bankkaartfraude en andere ICT-criminaliteit met 11 procent toe

Een paar simpele maatregelen volstaan om je digitale veiligheid serieus te verbeteren. "Maak van je belangrijke data en back-up en bewaar die buiten je bedrijf. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen als een hacker toeslaat", zegt Anne Craps. "Wees verder voorzichtig met gratis apps en kies altijd een sterk paswoord."

Gelukkig werd er vorig jaar minder ingebroken in de fysieke bedrijven en handelszaken. In Vlaanderen daalde het aantal feiten bij kmo's met 19 procent.