Met deze nieuwe stunt willen ‘onze’ parachutisten zoveelste prijs pakken

© eva

Het professionele parachutistenteam van Defensie HayaBusa, die al tientallen wereldtitels won, traint op het vliegveld in Moorsele om ook in een andere categorie de top te bereiken. Ze willen in vrije val figuren maken met acht, in plaats van vier parachutisten. “We blijven elkaar voortdurend uitdagen.”

Evelien Vantomme

Vorig week werd HayaBusa, het topsportteam van Defensie, nog voor de tiende keer op rij wereldkampioen formatiespringen bij de militairen. Deze week trainen ze op het vliegveld van Moorsele. Volgend doel van Dennis Praet (27) die sinds kort in Wevelgem woont, Jeroen Nollet (30) uit Ledegem en de broers David Grauwels (36) en Andy Grauwels (35) uit Diest is nog maar eens een wereldtitel pakken. Het team won al tientallen wereldtitels in alle reeksen, in- en outdoor. De vier mannen maken in een vrije val van amper 35 seconden tot meer dan veertig formaties.

Ze zijn topfavoriet om de tweejaarlijkse wereldbeker formatiespringen open categorie begin augustus te winnen. Een competitie tussen de allerbeste parachutisten ter wereld. “Al drie jaar zijn we ongeslagen en dat willen we graag zolang mogelijk blijven”, zegt Jeroen Nollet die sinds drie jaar in het team zit, goed voor vijf wereldtitels. Het was in Moorsele dat alles voor hem begon, hij maakte er elf jaar geleden zijn eerste vrije val.

Acht parachutisten

De kersverse Wevelgemnaar Dennis Praet, die afkomstig is uit Westerlo, maakt al zeven jaar deel uit van het team. Hoeveel wereldtitels dat er zijn, is ontelbaar. “Tientallen”, zegt Dennis. De ambitie van de streekgenoten is simpel: aan de top blijven. “Maar dat is nog veel moeilijker dan aan de top komen”, gaat hij verder. “Onze ambitie is om zo lang mogelijk op wereldniveau te blijven. Maar als je alles waar je al van droomde bereikt hebt, wordt het moeilijk. Daarom moeten we elkaar als team blijven uitdagen om nog beter te worden.”

© rr

De vier blijven op zoek naar grote uitdagingen. Dennis, Jeroen, David en Andy willen in 2018 het allereerste team worden dat drie keer op rij de wereldtitel open categorie pakt. En ze wagen nu ook hun kans in een nog moeilijkere discipline: formatiespringen met acht parachutisten. Nooit eerder nam een Belgisch team deel in deze categorie. “Het is een stuk moeilijker, want je bent met dubbel zoveel. De oefening is nog een pak technischer dan met vier man.”

In die categorie duurt de vrije val vijftig seconden en daarin maakt het nieuwe team al tot twintig formaties. “We zouden graag naar een dertigtal formaties gaan.”

De groep durft nog niet dromen van een dubbele wereldbekertitel. “We staan met ons team van acht nog niet ver genoeg”, klinkt het. “De wereldbeker wordt onze allereerste internationale wedstrijd. De Amerikanen zijn topfavoriet, maar we zouden wel graag al een podiumplaats behalen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen