© HNS

© HNS

© HNS

© HNS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Diest neemt afscheid van oud burgemeester Van de Kerckhof

Diest nam zaterdag afscheid van oud-burgemeester Jean Van de Kerckhof. Jean Van de Kerckhof werd in 1977 gemeenteraadslid voor de PVV, actueel Open VLD. In 1979 nam hij de burgemeesterssjerp over van Omer Vanaudenhove. Hij bleef burgemeester tot 1988. Nadien zetelde hij nog als gemeenteraadslid tot 1995.

Hedwig Neesen

Van de Kerckhof was de drijvende kracht achter de eerste stadskernvernieuwing. Dat resulteerde in het gerenoveerde cultureel centrum Begijnhof, de bouw van het rusthuis Sint-Augustinus en de tweede fase van de bouw van sociale woningen . Onder zijn burgemeesterschap vierde de stad Diest in 1980 “750 jaar vrijheidscharter”. Tijdens dat feestjaar waren er enkele opmerkelijke festiviteiten zoals de historische tentoonstelling “Diest en het huis van Oranje-Nassau” in het stedelijk museum, de ontvangst van de Nederlandse koningin Juliana en onze koningin Fabiola en het internationale ‘Spel zonder Grenzen’.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 kwam zijn partij in de oppositie terecht. Hugo Marsoul, toen CVP, volgde hem op als burgemeester. In 1994 kwam hij terug met de liberale scheurlijst Trouw en werd als enige gemeenteraadslid verkozen. Dit mandaat stond hij af aan Bill Reynders. Sedertdien verdween hij uit de politiek.

Jean Van de Kerckhof was ook een vermaard chirurg. Hij studeerde geneeskunde aan de universiteit van Luik maar specialiseerde zich als chirurg aan de University of Texas, het MD Anderson Hospital in Houston en het Henry Ford Hospital in Detroit. Van de Kerckhof was hoofdgeneesheer in het Sint-Jozefziekenhuis in Diest.

Aangeboden door onze partners