Alexander Dean.© rr

Bodybuilder spreekt voor het eerst over moorden

Alexander Dean (24), verdacht van vier moorden, heeft gisteren tijdens een nieuw politieverhoor voor het eerst uitleg gegeven.

phu/mkm/tlg

Speurders denken dat Alexander Dean in een week zijn ex-vriendin Mailys Descamps, haar grootouders Marie-José Vanleene en Gerry Cappon én hobbyfotograaf Jeroen Verstraete heeft gedood.

Na zijn arrestatie vorige week in de Delhaize van Oostende werd de West-Vlaming een eerste keer verhoord. Zonder succes. Gisteren vond een nieuw verhoor plaats en gaf hij wel uitleg.

"Belangrijke mededeling”

Over de eerste drie moorden bestond geen twijfel. Het moordwapen, een mes, zat in zijn rugzak bij zijn arrestatie. Gisteren wou niemand kwijt of hij de moord op de fotograaf in Sint-Amandsberg, voor wie Mailys meermaals poseerde, heeft bekend. Deze ochtend volgt wel “een belangrijke mededeling” van zijn advocate.

Intussen is er ook een psychiater aangesteld. Die moet nagaan of Dean depressief was.

Moeder van bodybuilder die ex-vriendin en grootouders vermoordde reageert op gruweldaden van haar zoon

De moeder van Alex D. (24), de drievoudige moordenaar van Gistel, begrijpt niet wat haar zoon bezield heeft. “Maar ik kan er ook niets aan doen. Hij is een volwassen jongen die met bepaalde dingen niet kon om gaan. Hij was al langer manisch-depressief volgens mij.”

“Ik vind het natuurlijk verschrikkelijk voor die mensen. Maar ook voor ons is het extreem.” De moeder van Alex D. (24), de drievoudige moordenaar van Gistel, is er het hart van in. “Het gaat slecht met mij”, zegt ze. “Ik heb mijn zoon zaterdag nog gezien. Hij ging gewoon weg. Hij vertelde niets bijzonders. Alles leek goed, er was niets speciaals.”

De moeder was ervan op de hoogte dat Alex D. het erg moeilijk had met de breuk met Mailys (18) uit Moere bij Gistel. “Ik weet wel dat hij daar veel moeite mee had. Maar ja, het was uit en zij had volgens mij al iemand anders. Dan denk je, het zal wel oké zijn. Je denkt niet dat zoiets zulke gevolgen kan hebben. Ik dacht dat hij wel met iemand anders zou verder gaan.”

Manisch-depressief

Pas na de drievoudige moord zag de moeder van Alex D. de videoboodschap van haar zoon waarin hij een wanhoopsdaad aankondigde. Nooit had ze gedacht dat hij tot dergelijke gruwelijke feiten in staat was. “Ik denk dat hij al langer manisch-depressief was”, zegt ze. “Maar in behandeling wilde hij niet.”

De moeder is blij dat haar zoon gistermiddag uiteindelijk na een lange zoektocht werd opgepakt. “Want er was even de schrik dat hij dood zou zijn.”

Volgens de moeder voelde Alex D. zich al langer misbegrepen. Deels de schuld van de maatschappij, zegt ze. “Mijn zoon werd veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs. Iets waar hij geen schuld aan had. Ik reed op dat moment, maar de auto stond op zijn naam en daarom werd hij toch veroordeeld. Terwijl hij niet eens een rijbewijs heeft. Toch kreeg hij 2.750 euro boete en een jaar rijverbod. Dat, en de breuk met zijn vriendin, waren misschien de druppel.”

Heeft bodybuilder die Mailys (18) en haar grootouders doodde nog een vierde moord gepleegd?

© rr

Speurders denken dat bodybuilder Alexander Dean (24) deze week nog een vierde moord heeft gepleegd: hij zou ook ­fotograaf Jeroen Verstraete (39) in Sint-Amandsberg hebben doodgestoken. Die moord gebeurde vóór Dean zijn ex-vriendin Mailys en haar groot­ouders vermoordde. De West-Vlaamse bodybuilder zou verraden zijn door zijn schoenafdruk.

Wie de moord op Jeroen Verstraete pleegde, was de hele week lang een raadsel. De dader moet die moord nauwgezet hebben voor­bereid. Verstraete is afkomstig van de kust, maar woonde in een kasteel in Sint-Amandsberg: een pand uit 1923 dat eigendom is van Jan Coene, de gevallen topman van Picanol. Trucker Verstraete mocht daar wonen om krakers buiten te houden.

De afgelopen weken werd verschillende keren in­gebroken in het kasteel. De laatste keer liet de inbreker een dreigbrief achter in het Engels, waarin Verstraete gewaarschuwd werd “dat hij zijn verdiende loon nog zou krijgen”. Wellicht het werk van bodybuilder ­Dean, denkt het gerecht nu.

Wanneer de moord werd gepleegd, is nog niet duidelijk. Jeroen Verstraete werd dinsdagochtend om 9 uur dood teruggevonden in de tuin. De man was in een vernederende positie achtergelaten: hij was aan handen en voeten vast­gebonden, hij was ontbloot, en de dader had foto’s van zijn familie achtergelaten. Zijn computer werd vernield door die te overgieten met alcohol.

Verstraete stierf door een messteek in het hart. Op net dezelfde manier werden later Mailys en haar grootouders vermoord.

Lugubere fotosessie

Jeroen Verstraete was al langer bevriend met Mailys. De dertiger was een hobbyfotograaf die bij voorkeur vrouwen portretteerde. Al in augustus 2015 poseerde het meisje uit Gistel een eerste keer voor hem in de bossen van Gent. Er volgden nog sessies. Op de website van Verstraete staan 298 foto’s van Mailys, waaronder een veertigtal beelden uit een zeer lugubere reeks. Mailys werd daarbij met nepbloed besmeurd, en ze poseerde met een mes alsof ze was neergestoken. Uitgerekend de manier waarop ze dinsdag om het leven kwam.

© rr

Er zouden bij het lichaam van Verstraete sporen zijn opgemerkt die naar Alexander Dean wijzen. Volgens sommige bronnen werd zijn schoenafdruk naast het lichaam gevonden.

Waarom Dean de fotograaf dan wel dood wilde, is nog onduidelijk. Dean is nog niet ondervraagd over de moord in Gent, en tijdens zijn verhoor met de Brugse speurders is hij er niet spontaan over begonnen.

Maar op de laptop van Alexander Dean zouden rechercheurs al aanwijzingen gevonden hebben. Het lijkt erop dat hij de amateur­fotograaf ook via het internet viseerde. Was hij jaloers? Meende hij dat de fotograaf een relatie had met Mailys? Of vond hij dat Verstraete haar slecht behandeld had tijdens de fotosessies en kwam hij een rekening vereffenen?

Lees ook: Moeder van bodybuilder die ex-vriendin en grootouders vermoordde reageert op gruweldaden van haar zoon

© rr

Bodybuilder verdacht van minstens 3 moorden opnieuw verhoord

© rr

De verdachte van de drievoudige moord in Moere is zondag opnieuw verhoord door de politie. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Over de inhoud van het verhoor wil het parket niets kwijt.

Dinsdagavond werden in Moere bij Gistel het 18-jarige ex-liefje van Alexander D. (25) en haar grootouders met messteken van het leven beroofd. De precieze omstandigheden van de steekpartij zijn nog niet bekend. D. kon pas woensdagavond in een supermarkt in het centrum van Oostende ingerekend worden. Wellicht komt de man uit Varsenare ook in aanmerking voor een moord in Sint-Amandsberg. Daar werd dinsdagochtend een 39-jarige man dood aangetroffen bij zijn woning.

De speurders hebben Alexander D. donderdag al uitgebreid verhoord over de moorden in Moere. Later op de dag werd hij door de onderzoeksrechter voor die feiten aangehouden. Zondag werd hij opnieuw verhoord door de politie, maar zijn advocate Amélie van Belleghem wenst voorlopig niet te communiceren over de verklaringen van haar cliënt. De verdediging heeft maandag pas voor het eerst inzage in het dossier.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER