Waarom kledingwinkels kleren liever weggooien dan aan de armen te schenken

© shutterstock

Kledingwinkels die aan het einde van de solden met overtollige kledij zitten en die willen wegschenken aan goede doelen of minderbedeelden moeten daar btw op betalen. “Hoewel een handelaar dan iets gratis weggeeft, moet hij toch een factuur aan zichzelf opmaken en op die zogezegde verkoop btw aanrekenen aan zichzelf”, zegt ondernemersorganisatie NSZ. “Absurd.”

mtm

Lokale voedingswinkels en superettes kunnen sinds twee jaar voedingsmiddelen wegschenken aan het lokale OCMW of aan erkende goede doelen zonder dat ze daar btw op moeten betalen. Voor kledingwinkels geldt die regeling voorlopig nog niet. “Daar moet verandering in komen”, luidt het bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Nu de solden ten einde lopen zitten heel wat detailhandelaars met overstock die ze niet meer kunnen verkopen aan klanten. In de meeste gevallen wordt dan een opkoper of outletcenter gecontacteerd met de vraag of ze de overtollige kledij willen overnemen. “Een deel kiest er echter voor om de kledij weg te schenken aan goede doelen of minderbedeelden. Net als voeding is kleding essentieel om te kunnen overleven”, aldus het NSZ. “Het bizarre is dat de handelaars die hun goed hart laten zien daar op dit moment voor gestraft worden. Bij zo’n schenking zijn ze immers verplicht om een factuur aan zichzelf op te maken en op die zogezegde verkoop btw aan te rekenen aan zichzelf. Ze geven iets gratis weg en moeten daar toch btw op betalen.”

Bij zulke schenkingen maken de handelaars vaak een afspraak met een fiscale controleur, zodat die kan zien dat de onverkochte zaken daadwerkelijk worden weggeschonken. “Zo hebben ze toch een bewijs in handen en moeten ze de btw niet meer betalen, maar deze situatie is verre van ideaal en leidt tot een pak rompslomp.”

Het NSZ vraagt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) dan ook om een gelijkaardige regeling uit te werken voor modedetailhandelaars want voor minderbedeelden is kleding even essentieel als voeding.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen