Direct naar artikelinhoud
Binnenland

5 en 6 jaar cel voor ouders die jongetje urenlang in de vrieskou op balkon lieten staan als straf

5 en 6 jaar cel voor ouders die jongetje urenlang in de vrieskou op balkon lieten staan als straf
Beeld Thinkstock

De moeder van een zesjarige jongen die als straf urenlang op een bevroren balkon moest staan, is door de Brusselse rechter tot zes jaar cel veroordeeld. De stiefvader van het kind kreeg vijf jaar. Dat schrijft deredactie.be.

De moeder van de jongen kreeg een celstraf van zes jaar, de vader moet vijf jaar naar de gevangenis. Het Openbaar Ministerie had nochtans een zwaardere straf geëist: zo vroeg het OM voor de moeder om een straf van twaalf jaar, voor de vader werd een straf van tien jaar geëist. Beiden krijgen dus de helft van de gevraagde straf. Het parket kan wel nog in beroep gaan.

De feiten dateren van 26 december van vorig jaar. Het zesjarig zoontje moest van 5 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds in zijn pyjama op het balkon staan omdat hij een pannenkoek genomen had uit de keuken. Pas wanneer de jongen het bewustzijn verloren had, werd hij naar binnen gebracht. Het koppel vertelde de hulpdiensten dat hun zoon gevallen was. De jongen verkeerde lang in levensgevaar, zijn lichaamstemperatuur bedroeg amper 27,2 graden. Uiteindelijk overleefde hij het. 

Uit het onderzoek bleek dat de kinderen in het gezin wel vaker lijfstraffen moesten ondergaan. Zo kregen ze soms ook geen eten of drinken.