Direct naar artikelinhoud
Strijd tegen IS

173 terroristen op weg naar Europa: "Het grootste risico zijn de jongeren"

Archiefbeeld van IS-strijders.Beeld AP

Er staan slechts zes Europeanen op de lijst van terroristen die IS op dit moment naar Europa probeert te versluizen. Dat meldt Het Laatste Nieuws, dat de lijst met 173 namen van Interpol in handen kreeg. Maar dat maakt de dreiging niet minder. "Het grootste risico zijn de jongeren die zich tussen de vluchtelingen mengen."

In mei verspreidde Interpol een lijst van 173 personen onder de veiligheidsdiensten van al zijn lidstaten: terroristen die de Islamitische Staat klaargestoomd heeft voor zelfmoordaanslagen. De informatie steunt op documenten die de terreurgroep in Mosoel heeft achtergelaten toen ze daar verdreven werd. Gevreesd wordt dat de nederlaag in de Iraakse stad ertoe zal leiden dat die zelfmoordterroristen voor vergeldingsacties naar Europa worden gestuurd.

Het Laatste Nieuws kon de lijst bemachtigen en schrijft dat de documenten redelijk recent zijn: van elke terrorist staat vermeld wanneer hij toetrad tot IS, de laatste datum is 9 oktober 2016. Het is te vermoeden dat sommigen op de lijst niet tijdig uit Mosoel zijn weggeraakt en daar gedood of ingerekend werden.

Maar dat geldt zeker niet voor alle personen op de lijst. Zo hebben westerse veiligheidsdiensten al kunnen ontdekken dat één van de Europeanen zich nu in Syrië ophoudt en probeert om terug in het Westen te raken.

Een andere Europeaan werd vorige maand nog gesneuveld gemeld. Dat gebeurde in een bericht van IS zelf. Het toonde wel zijn foto, maar repte met geen woord over de omstandigheden. IS pakt geregeld uit met overlijdensberichten van westerse strijders die een zelfmoordaanslag hebben gepleegd. Maar iemand doodverklaren zonder meer details, dat doet de terreurgroep niet vaak. Wat de verdenking voedt dat het een valse melding was om de terrorist in kwestie onder de radar te krijgen.

Eerbetoon

Onder de zes Europeanen bevindt zich ook een Belg. Hij is 24 jaar oud, heeft Marokkaanse roots en werd in oktober 2015 ingelijfd bij IS. Zijn naam is volgens Het Laatste Nieuws nog nooit publiekelijk gevallen in een terrorismedossier, al was hij wel al bekend bij onze veiligheidsdiensten. Dat hij de schuilnaam Abu Omar Al-Belgiki draagt, zou een eerbetoon kunnen zijn aan Abdelhamid Abaaoud. De Molenbeekse commandant van de terreur op 13 november 2015 in Parijs gebruikte immers ook die alias.

Dat driekwart van de lijst uit Irak afkomstig is, wekt de vrees dat IS opnieuw probeert om terroristen via de vluchtelingenstroom in Europa te krijgen. Dat is in het verleden al meermaals gelukt. Zo namen er aan de Parijse terreur twee Irakezen deel die met valse Syrische paspoorten tot in België geraakten, en nog altijd niet geïdentificeerd konden worden.

Omdat hun vingerafdrukken en hun DNA-profielen nog nergens geregistreerd staan bij ons, geraken zulke strijders nu gemakkelijker binnen dan wie wel een voorgeschiedenis in Europa heeft.

Zeker twintig minderjarigen

Er staan zeker twintig minderjarigen op de lijst. "Zij zijn het gevaarlijkst", zegt een bron in Mosoel aan Het Laatste Nieuws. "Want IS heeft heel wat tieners opgeleid voor zelfmoordacties, vaak jaren aan een stuk. Zij werden weggehaald bij hun ouders en helemaal geïndoctrineerd. We weten dat een aantal van hen al naar Turkije is overgebracht en ik herken zeker drie namen op deze lijst die daar nu zitten, als ze al niet verder naar Europa zijn geraakt."

De bron is volgens Het Laatste Nieuws zeer goed op de hoogte en staat in contact met verscheidene westerse veiligheidsdiensten. Hij wijst zonder aarzelen aan wie hij herkent en merkt ook kleine foutjes op. "Dit moet Ahmad Mahmud Shakir Salih zijn", zo zegt hij bij een naam die in een andere volgorde op de lijst staat. "Zijn vader heet Mahmud Shakir en werd gearresteerd in 2012. Hij zat opgesloten in de gevangenis van Badush als gedetineerde nummer 9469."

'IS heeft heel wat tieners opgeleid voor zelfmoordacties, vaak jaren aan een stuk. Zij werden weggehaald bij hun ouders en helemaal geïndoctrineerd'
Een bron in Mosoel

De jongste terrorist op de lijst is een Iraakse jongen van amper vijftien. De oudste een Iraniër van 49. De gemiddelde leeftijd bedraagt 23,8 jaar. In totaal zijn er twintig landen vertegenwoordigd, waaronder ook Frankrijk en Nederland. Naast de 132 Irakezen zijn er nog negen anderen uit het Midden-Oosten afkomstig. Twaalf komen uit Noord-Afrika, negen uit Zuid-Azië en vijf uit de voormalige Sovjet-Unie.