© Jozef Croughs

Boerenbond wil betaalbare hagelverzekering voor fruitbedrijven

De fruitsector in ons land moet risicobestendiger gemaakt worden door het realiseren van een betaalbare hagelverzekering voor iedereen. Dat stelt de vakgroep Fruit van de Boerenbond in een actieplan dat zopas opgemaakt werd om de crisis waarmee de fruitsector de voorbije twee jaar kampte als gevolg van de Ruslandboycot structureel aan te pakken.

In haar actieplan pleit de Boerenbond er onder meer voor “om volop in te zetten op het kostenefficiënt produceren van fruit”. De teler dient beter begeleid te worden bij het uitstippelen van de strategie voor zijn bedrijf. Daarnaast dient de sector risicobestendiger te worden gemaakt. Ter ondersteuning van zijn pleidooi voor een betaalbare hagelverzekering wijst de landbouworganisatie op het feit “dat fruitbedrijven steeds vaker geconfronteerd worden met slechte weersomstandigheden zoals vorst, hagel en storm...”.

Als gevolg van het sluiten van de Russische grens diende ons land voor meer dan 30 procent van zijn peren en 10 procent van zijn appelen een nieuwe bestemming te vinden. Om succesvol nieuwe markten te veroveren moet de Belgische fruitsector volgens de Boerenbond naast promotie vooral inzetten op kwaliteit en zich in het buitenland onderscheiden van andere producenten door het afleveren van hoogkwalitatieve producten. De Boerenbond pleit hierbij voor de uitwerking van een kwaliteitsconvenant voor alle schakels in de keten van de fruitsector. Om nieuwe markten aan te boren, dienen ook alle krachten gebundeld te worden en moet er fors geïnvesteerd worden in een gemeenschappelijke markt- en afzetstrategie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer