© Photo News

Ann-Sophie Duyck mikt op top acht op EK wielrennen

Ann-Sophie Duyck vertegenwoordigt donderdag ons land op het EK tijdrijden in het Deense Herning. “Ik hoop op een plekje in de top acht”, maakte de viervoudige Belgische kampioene in het tijdrijden haar ambities kenbaar.

De dertigjarige Duyck arriveerde zondag in Herning en verkende het parcours al een paar keer. “Vooraf werd me verteld dat het heel simpel was: vlak en rechtdoor”, vertelt ze, “maar dat klopt toch niet helemaal. Het parcours (een rondje van 31,5 km voor de vrouwen elite, red) is best wel mooi, maar ook pittig. Het omvat meer dan één lange rechte baan en bevat toch enkele technische stukken met daarin een paar linke bochten. Het is een combinatie van hard rijden en enkele technische passages. Het is ook niet helemaal vlak en bevat enkele stukken ‘vals plat’. Ook de wind zal zijn rol spelen, er zijn een aantal open vlaktes waar je toch tegen die wind moet beuken.”

Volgens Duyck zal het weer zijn rol spelen. “Momenteel is het weer hier nogal wispelturig”, legt ze uit, “op tien minuten tijd kan het omslaan van vrij warm naar opeens een felle regenbui. Donderdag voorspellen ze regen en dat zal zijn rol spelen. Zelf hou ik meer van een droog parcours, ik ben niet zo’n kamikaze in de bochten (lacht).”

Duyck kroonde zich dit jaar voor de vierde keer tot Belgisch kampioene tijdrijden en won bij haar nieuwe team Drops een etappe in de Semana Ciclista Valenciana (2.2). De tijdrit in Ljubljana (1.2) en de proef tegen de klok in de Tour de Feminin (2.2) won ze met de nationale ploeg. Vorig jaar werd ze achtste op het WK tijdrijden en zesde op het EK tijdrijden, na een tegenvallende prestatie op de Olympische Spelen. Hoe schat ze haar kansen nu in? “Veel hangt af van de tegenstand natuurlijk”, trapt ze een open deur in. “Ik ben niet zo’n supertalent als Anna van der Breggen of Ellen van Dijk, maar op een superdag kan ik mijn mannetje staan. Bij een tijdrit hangt veel af van twee factoren: de vorm van de dag en de tegenstand. Als die ook allemaal op topniveau presteren, wordt het moeilijk. Het deelnemersveld is hier best wel stevig, het niveau ligt hoger dan bij de mannen waar er precies toch minder interesse is voor dit EK en de bezetting iets minder sterk is, wellicht ook een gevolg van de Ronde van Polen, de Ronde van Burgos en andere koersen die nu plaatsvinden.”

“Ik mik op een plek in de top acht en waar precies in die top acht zal afhangen van die twee genoemde factoren”, stelt ze. “Dit wordt ook wel een speciaal EK, want 31,5 km is best wel een lange afstand voor een kampioenschap. Je moet goed indelen. Ik denk dat ik dit jaar progressie heb gemaakt door te verhuizen naar een nieuw team waar ik een meer internationaal programma kon rijden, maar ik heb weinig referentiepunten. Ik start alleszins met vertrouwen en dat is al veel waard.”

Vorig jaar kroonde Ellen van Dijk zich tot Europees kampioene, voor Anna van der Breggen. Voor Duyck is een vijfde stek op het WK van 2014 in het Spaanse Ponferrada haar beste resultaat ooit. “Ook nu zie ik hen als de twee favorieten”, eindigt Duyck, “en ook Olga Zabelinskaya (brons vorig jaar op EK, red) zal goed zijn. Op kampioenschappen komt de Russin altijd goed voor de dag.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer