© shutterstock

Overheid waarschuwt voor fraude met e-mail ‘van de baas’: “Bijna 38.000 euro kwijt”

Het Centrum voor Cyber Security waarschuwt Belgische werknemers voor CEO fraude. Daarbij doen oplichters zich - per e-mail - voor als één van de grote bazen van een bedrijf om grote sommen geld te ontfutselen.

wver

Daarvoor lichten de fraudeurs eerst de volledige structuur door van het bedrijf dat ze willen oplichten. Vervolgens kraken ze het mailverkeer en geven ze zich valselijk uit voor één van de grote bazen.

In de e-mail vragen de fraudeurs namens de CEO of een andere gezaghebbende figuur binnen het bedrijf aan de financieel bediende om een bepaald bedrag over te schrijven. De betaling moet discreet gebeuren, heet het. Omdat het bedrijf zogezegd plots geconfronteerd wordt met een fiscale controle, een onverwacht tekort heeft in een filiaal of een ander vals voorwendsel. Daarbij wordt gevraagd om het geld naar een buitenlandse rekening te versluizen, waarna het vaak voorgoed van de radar verdwijnt.

Vakantie

“CEO fraude is geen nieuw fenomeen, maar recent krijgen we meer meldingen van deze manier van oplichting”, zegt Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cyber Security. “Cybercriminelen proberen steeds vaker hun slag te slaan tijdens de vakantieperiode. Ze rekenen op een verminderde waakzaamheid van de medewerkers tijdens de zomermaanden of hopen dat een vervanger minder goed op de hoogte is van de geldende procedures.”

Het verzekeringskantoor van Dominique Willems werd onlangs benaderd door een fraudeur. “Ik verbleef in het buitenland toen mijn mederwerker zogezegd een e-mail van mij ontving met de vraag om 38.000 euro over te schrijven naar een Duitse rekening”, getuigt Dominique Willems op VTM NIEUWS. “Alle geluk heeft mijn secretaresse me eerst gebeld om de overschrijving te bevestigen, waardoor de fraude aan het licht kwam.”

Vorig jaar raakte ook al bekend dat Crelan maar liefst 70 miljoen euro, ongeveer de jaarwinst van de bank, in één klap kwijt is geraakt door fraudeurs die zich voordeden als de grote baas.

Ondernemingen die benaderd werden door CEO-fraudeurs, kunnen dit melden op cert@cert.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer