Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

FAVV bevestigt na tests: "Bij ons geen gevaar door besmette eieren"

FAVV bevestigt na tests: "Bij ons geen gevaar door besmette eieren"
Beeld Getty Images

U hoeft zich nog altijd geen zorgen te maken over besmette eieren. Waar in Nederland en Duitsland enige onrust is uitgebroken, daar blijft bij ons het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) rust prediken. 

Het FAVV wachtte wel nog op enkele resultaten van tests, maar die zijn volgens persagentschap Belga geruststellend voor de volksgezondheid. Er volgt dus geen publiekswaarschuwing, zoals in Nederland wel gebeurde nadat er bij een producent eieren waren aangetroffen met een hoog te gehalte fipronil. "De eerste resultaten van de analyses op de met fipronil besmette eieren zijn geruststellend", zegt FAVV-woordvoerder Katrien Stragier. "De Europese drempelwaarden zijn niet overschreden."

Het insecticide wordt normaliter gebruikt tegen vlooien, teken en mijten, maar is verboden in de pluimveesector. Ruim anderhalve week geleden werd duidelijk dat inspecteurs van het FAVV fipronil hadden aangetroffen in enkele eieren. Dat spoor liep via een bedrijf uit het Kempense Ravels, Poultry-Vision, dat reinigingsmiddelen levert en fipronil zou hebben gemengd met een legaal bestrijdingsmiddel, naar de Nederlandse bloedluizenbestrijder Chickfriend.

Schadelijk

Het Voedselagentschap ontving begin juni een melding van een bedrijf. Uit eigen analyses bleek dat eieren besmet waren met het insecticide fipronil. In hoge dosissen en bij langdurig gebruik is het schadelijk voor de schildklier, de lever en de nieren. 

Op 20 juli lichtte het FAVV via het European Alert System andere (buur)landen in van de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren. De nodige maatregelen werden genomen, om te vermijden dat besmette producten in de handel en op het bord van de consument zouden komen: bedrijven waarrond vermoedens bestonden werden geblokkeerd en 'verdachte' eieren werden vernietigd.